AVASTUS 3: Selfie žanreid on küllaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Riin Aljas

Selfidel on küllaltki halb maine, sest iseendaga seostuva sõnatüve tõttu seostatakse selfisid eneseimetlusega. Samas näitavad aga antropoloogide vaatlused, et selfid teenivad väga erinevaid eesmärke. 

Riigi lipuga ikoonile vajutades, kaardi all avaneb avastuse kirjeldus

Brasiilia – jõusaali selfi võidukäik

Ka brasiillaste hulgas domineerib klassikaline selfi, sealjuures tehakse neid kõige enam just jõusaalis. Jõusaal näitab inimese jõukust ja edukust ja viitab sotsiaalsele mobiilsusele, suutes oma elujärge parandada. Ja muidugi ka kehavormi.

Trinidad – päeval kontorirott, öösel peoloom

Ehkki ka Trinidadi tüdrukud tahavad selfidel ilusad välja näha, peavad nad oluliseks ka professionaalsete selfide olemasolu. Sageli teevad nad erinevates riietustes pilte, et näidata nii peolooma iseloomu kui ka professionaalse naise kuvandit. Eesmärk pole panustada ühele ilusale näole, vaid võimalikult erinevatele rollidele.

Itaalias ollakse ideaalse pildi nimel kõigeks valmis

Erinevalt inglastest on itaallaste selfide eesmärk näidata iseennast ja nii ilusana kui võimalik. Teismelised tüdrukud teevad sageli üle 12 selfi, vahetades piltide jaoks nii poose kui ka riideid ja meiki. Seda kõike ühe ideaalse pildi nimel.

Inglismaa – selfi, groupie ja uglie

Näiteks levib inglise laste hulgas peamiselt kolm selfi tüüpi:

Klassikaline selfi – Ilusaks töödeldud, võimalikult hea välimusega näopilt, mis leiab oma tee Instagrami

Groupie – (tuleb sõnast grupp). Pilt iseendast koos sõpradega. Sealjuures postitavad lapsed teistega koos selfisid Facebooki viis korda sagedamini kui üksnes iseendast tehtud pilte.

Uglie – (tuleb inglise keelsest sõnast ugly). Kõige lihtsamini saab koleda selfi teha siis, kui telefoni lõua all hoida. Enamasti postitatakse ugliesid Snapchati.

Türgi ja India – selfid pole sobilikud

Türklased usuvad, et Facebook peaks olema formaalne paik ja nii ei sobi sinna selfisid postitada. Sama usuvad muide ka India lõunapiirkondade inimesed ja nii eelistavad nad ennast pildistada lasta teistel.

Hiina maapiirkonnad: joonistatud selfid

Hiina külades täiustavad noored naised oma selfisid sageli südamete, tähtede lillede või lausa vuntsidegagi. Eesmärk on pilt võimalikult armsaks muuta.

Hiina tehasetööliste seas pole selfid vaid naiste pärusmaa

Meestest tehasetöölised muretsevad ilusate selfide pärast samamoodi nagu naised. Hiina mehed muretsevad sageli oma pikkuse pärast ja nii pildistavad nad end soengutega, mis neid visuaalselt pikendavad.

Tšiili – mis on footie?

Põhja-Tšiilis väljendavad selfid just ühtsust ja sõbrasuhteid. Sealsete inimeste hulgas levivad lausa footied (tuleb inglise keelsest sõnast foot, mis tähistab jalga). Footied näitavad inimese jalgu teleka taustal ja nii väljendab footie lõõgastumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles