Eksperiment: autosse saab häkkida CD-plaadi abil

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/Scanpix.

Kolm USA ülikooli uurisid variante, kuidas oleks võimalik uuemate sõiduautode pardaarvutitesse tungida ning leidsid, et üks viis seda teha on CD-plaadile kirjutatud troojalase abil, vahendab Computerworld.


Projektis osalenud California Ülikooli professor Stefan Savage kirjeldas ühte 2009. aastal tehtud eksperimenti, mille raames õnnestus sõiduki pardaarvutisse tungida ning seeläbi sõiduki mootor välja suretada, uksed lukustada, pidurisüsteem välja lülitada ning panna sõiduki spidomeeter valetama.

Tõsi, selleks ühendati sülearvuti auto diagnostikasüsteemiga, et sel moel pahavara auto pardaarvutisse süstida.

Samas leiti eksperimentide käigus teisigi mooduseid auto pardaarvutisse tungimiseks – sarnased rünnakud olid võimalikud ka üle Bluetoothi ja mobiilsidevõrgu, samuti CD-le kantud pahavara abil.

Nimelt leidsid ülikoolid, et kui lisada CD-plaadile kirjutatavale muusikale spetsiaalne kood, võib plaadile kirjutatud laulu muuta troojalaseks. Selle abil on aga võimalik muuta sõiduki stereosüsteemi tehaserakendusi selliselt, et ründajale luuakse ligipääs auto erinevatele süsteemidele.

Samas tõdesid eksperimendi läbiviijad, et nn «autodesse häkkimine» on tulevikus siiski vähetõenäoline, kuna seda on tehniliselt väga raske korraldada.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles