AVASTUS 7: Sõnade asemel räägime nüüd fotodega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Riin Aljas

Sotsiaalmeedia võidukäik on vähendanud hääle ja kõne mõju ning suurendanud piltide võidukäiku. 

Brasiilia ja Tšiili – ilusad Facebooki pildid on elutähtsusega

Sotsiaalmeedia on suuresti pildipõhine. See on brasiilasi pannud aga muretsema selle üle, kas kodust välja minnes nähakse ikka piisavalt hea välja. Eriti torkab seesugune suhtumine silma vaesemates ringkondades, kus inimese välimust seostatakse tema soovide ja ambitsioonidega ning seal võib iga väiksemgi viga piinlikkust põhjustada.

Näiteks postitas 13-aastane Lais Facebooki pilti oma telekat vaatavast vanemast õest. Külas levivaid standardeid arvestades oli pilt nii ebalahe kui üldsegi üks pilt olla saab ja nii leidis tema õde Sara järgmisel hommikul pildi alt kõiksuguseid mõnitavaid kommentaare. Neid postitasid Sara sõbrad, sugulased ja isegi võõradki. Asi lõppes Sara ja Laisi kodus hiiglasliku riiuga, sest avalikkuses ilmunud fotod on brasiillaste jaoks olulised.

Vaata , mida peavad Tšiili ja Brasiilia inimesed oma fotodel oluliseks.

Trinidad – Facebook tekitas peopilditööstuse

Trinidadis ülistatakse just visuaalseid postitusi. Sealjuures on erilise rolli omandanud peopildid. Nii on riiki tekkinud peofotograafiafirmad. «Tavaliselt pean ma ühest inimesest vähemalt viis pilti tegema,» räägib üks fotograaf. Teine selgitab, et populaarseimad peo näoilmed on kas pardinägu või siis tõsine gangsta-ilme. Tüdrukud eelistavad poseerida kambakesi. Fotograafid teenivad raha sponsorite kaudu, kelle kaubamärgid piltidele jäävad. Et inimesed armastavad peopilte jagada , on tegu suure auditooriumiga.

Indias kasutavad Facebooki ka kirjaoskamatud

Indias on pildid seda olulisemad, et suur osa maapiirkondade inimesi ei oska ikka veel lugeda. Nii aitavad fotod suhelda ka neil inimestel, kes seda muidu veebis teha ei saaks. Näiteks kasutab 26-aastane, kirjaoskamatu Nathan igapäevaselt nutitelefoni kaudu  Facebooki – lugeda polegi vaja. Esmalt avab ta Facebooki selle logole vajutades, seejärel vaatab ta sõrmega alla liikudes erinevaid postitusi, märgib mõne neist meeldivaks või jagab neid vastavale märgile vajutades.

Hiina tehasetöölised  pelgavad sõnu, ent armastavad pilte

Lugemisoskusest hoolimata, on paljud Hiina tehasetöölised lühikese haridustee tõttu oma kirjaoskuse suhtes nii ebakindlad, et nad eelistavad sotsiaalmeedias suhelda pigem piltide teel.

Türgis tekitavad pildid sama palju tundeid kui näost-näkku suhtlus

Üksteisest kaugel elavatele Türgi pereliikmetele on fotod üliolulised vahendid. Türgi perekondi iseloomustab suur lähedus, inimesed elavad sageli põlvkonniti koos ning pereliikmed näevad üksteist väga sageli. Kodulinnast kahe tunni kaugusel elav tudeng Aylin vahetab igapäevaselt pereliikmetega oma päeva kujutavaid pilte, nii tunnevad nad end üksteisele lähemana. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles