Pilk taevasse: täna öösel möödub Maast hiidasteroid

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna öösel maandub Maast hiiglaslik asteroid. Pilt on illustreeriv.
Täna öösel maandub Maast hiiglaslik asteroid. Pilt on illustreeriv. Foto: /AP/Scanpix

Kuigi asteroid 2014 JO25 Maale ohtu ei kujuta, võib täna öösel teleskoobi abil taevas näha eriti heleda pähklikujulise kivi möödumist.

Eesti öötaevasse peaks asteroid ilmuma umbes kell 2 öösel. Möödalend toimub kõigest 1 768 239 kilomeetri kauguselt, ehk umbes viis korda kaugemalt kui Kuu. Nii lähedalt mööda lendavad kosmosekivid on teadlastele harukordne võimalus uurida, mis maailmaruumis pea kõikjal levinud asteroidide pinnal toimub.

Aricebo observatooriumi ja NASA koostöös 17. aprillil tabatud pilt asteroidist 2014 JO25.
Aricebo observatooriumi ja NASA koostöös 17. aprillil tabatud pilt asteroidist 2014 JO25. Foto: Aricebo Observatory/NASA/NSF

Samas esineb selliseid möödalende harva – viimati avanes selline võimalus 13 aastat tagasi. Seekordse möödalennu teeb eriti väärtuslikuks aga tõsiasi, et viimati möödus 2014 JO25 Maast nii lähedalt 400 aastat tagasi. Järgmine kord lendab see asteroid Maast nii lähedalt mööda tõenäoselt alles aastal 2500.

Tema pind peegeldab valgust kaks korda tugevamalt kui Kuu, mistõttu on tema vaatlemine ka väikese teleskoobiga. Lisaks tasub hoida silma peal ka komeeti nimega PanSTARRS (C/2015 ER61), mis peaks kätte paistma ka tavalise binokliga.

Eesti aja järgi kell 2 öösel teeb kommenteeritud otseülekande möödalennust ka veebipõhine teleskoobiteenus slooh.com. Ülekannet peaks edastama ka ERR Novaator.

Vaata space.com'i ülevaadet hiidasteroidi möödumisest siin:

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles