Uuring: psühhedeelsed uimastid viivad inimese ärkveloleku järgmisele tasemele (1)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Närviaktiivsuse mõõtmine näitas, et psühhedeelikumid muudavad tõepoolest aju olekuid ja loovad teistsuguse teadvuse. Pilt on illustratiivne.
Närviaktiivsuse mõõtmine näitas, et psühhedeelikumid muudavad tõepoolest aju olekuid ja loovad teistsuguse teadvuse. Pilt on illustratiivne. Foto: /Caters News Agency

Närviaktiivsuse mõõtmine näitas, et psühhedeelikumid muudavad tõepoolest aju olekuid ja loovad teistsuguse teadvuse.

Psühhedeelsed narkootikumid nagu LSD, ketamiin ja hallutsinatsiooniseentena tuntud terav paljak on paljude tarvitajate seas «teadlikkuse avardaja» mainega. Kui seni on sellist selgitust peetud ennekõike uimastitarbijate meelepetteks, siis nüüd on grupp Sussexi Ülikooli ja Londoni Imperial College’i teadlasi näidanud, et jutus võib siiski oma iva olla.

«Me nägime, et [psühhedeelsete uimastite tarbimisel] muutusid aju signaalid mitmekesisemaks ja kogu ajutegevus komplekssemaks,» üles New Scientistile Sussexi Ülikooli teadur Anil Seth.

Uimastite mõju uurimises osalenud vabatahtlikest tarbis 19 ketamiini, 15 LSD’d ja 14 terava paljaku peamist mõjuainet psilotsübiini. Kogu uimastite mõju jooksul jälgisid teadlased nende aju aktiivsust ja toimuvaid muutusi ning võrdlesid seda ka platseebo võtnud vabatahtlikega. Saadud andmed puhastati ja lõigati 2-sekundilisteks juppideks, mida siis aktiivsuse osas võrreldi.

Varasemad uuringud on näidanud, et ärkvel inimeste ajudes toimuvad oluliselt aktiivsemad protsessid kui magavatel. Sethi ja kolleegide uuringust ilmnes aga, et psühhedeelikume tarbinud inimestes olid samad näitajad veelgi enam võimendunud.

Episoodide ajal, mil ajuskannid näitasid eriti suurt protsesside mitmekesisust, rääkisid vabatahtlikud oma «ego lahustumisest» - tundest, et eraldusjooned iseenda ja ülejäänud maailma vahel hägustuvad.

Tulemused ühtivad aegamööda kogunenud tõenditega sellest, et psühhedeelsed uimastid võivad olla efektiivsed vahendid depressiooni raviks.

«Ma usun, et siin on väga suur potentsiaal,» ütles uuringu autor. «Kui näete maailma hetkeks teisiti, muudab see maailmanägemust viisil, mida olemasolevad tavalises ärkvelolekus toimivad antidepressandid pakkuda ei suuda.»

Samas rõhutavad teadlased, et kuigi psühhedeelse elamuse ajal kogetu on tõepoolest ärkveloleku kõrgem tase, kehtib see tõdemus vaid selle ühe konkreetse matemaatilise mõõdupuu kohta. Psühhedeelset olekut ei tooda välja kui pareat või eelistatut, vaid kui üht mitmest matemaatilise mõõtmisega eristatavast vaimsest olekust nagu uni, tuimastatus jne.

Uuring ilmus ajakirjas Scientific Reports.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles