Hüvasti PIN-kood? Kohal on sõrmejäljelugejaga pangakaardid (4)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MasterCard katsetab uut tüüpi pangakaarti, mis kasutab PIN-koodi asemel sõrmejäljelugejat.
MasterCard katsetab uut tüüpi pangakaarti, mis kasutab PIN-koodi asemel sõrmejäljelugejat. Foto: Mastercard

Eestis enim levinud Mastercard tõi täna välja uue põlvkonna pangakaardi, mis on varustatud sõrmejäljelugejaga ja vabastab seega kliendid poeostudel PIN-koodi sisestamisest.

Esimesena tulevad uued kaardid kasutusele Lõuna-Aafrika Vabariigis – selles riigi kaubandusketis Pick n Pay ning Absa Bankis  on edukalt läbitud ka senised testid, teatas ettevõte.

Uus kaart sisaldab seni mobiilimaksete puhul kasutatud sõrmejälgede lugemisel kasutatud tehnoloogiat ning seda saab kasutada kõigis EMV terminalides (kasutusel ka Eestis) üle maailma. Need terminalid ei vaja mingisugust tehnoloogilist ega tarkvaralist uuendamist.

Kaartide kasutamine toimub sarnaselt praegustele, kuid seda terminali sisestades tuleb sõrm asetada kaardil olevale lugerile. Süsteemid kontrollivad seejärel automaatselt selle vastavust varem kaardiga seostatud sõrmejäljega.

«Sõrmejäljed on midagi, mida ei saa ära võtta või kopeerida, ning aitavad seetõttu kaardikasutajatel olla kindlad, et nende maksed on kaitstud,» arvas Mastercardi riskijuht Ajay Bhalla.

Kogu maailmas peaks kaart kasutusele tulema aasta lõpus.

LHV Panga makselahenduste osakonna juht Jüri Laur ütles, et pank ei ole Mastercardiga sellest konkreetsest uuendusest  veel rääkinud, kuid siiski võib spekuleerida, et väga keeruline selliste kaartide kasutuselevõtt tehniliselt olla ei tohiks.

«Samas peaks otstarbekuse üle arutama. Viimasel ajal on pakutud välja päris huvitavaid ja erinevaid uuendusi pangakaartidele. Sageli on nendega seoses tekkivateks põhiküsimusteks aga, kui vastupidav on kaardi sees olev tehnika ja kui töökindlad sellised lahendused on,» ütles Laur Postimehele.

Ilmselt on kõrgtehnoloogilised pangakaardid tema sõnul ka märksa kallimad kui tavapärased pangakaardid.

Swedbanki esindaja Maare Uus märkis, et ka Swedbank on Mastercardi arengutega kursis, kuid lähitulevikus ei plaani pank sõrmejäljelugejaga kaarte oma klientidele pakkuma hakata. 

SEB kommunikatsioonijuhi Julia Piilmanni sõnul on tegemist väga uue lahendusega, mis ongi oma olemuselt veel testimise faasis.

«Pangakaartide tootmisest kuni terminalideni on ahelas mitmed teenusepakkujad, kellel tuleb oma tehnilist valmidust muuta, mistõttu on täna veel pisut vara hinnata, kas ja millal see lahendus laiematesse massidesse jõuda võiks,» märkis ta. «Hoiame arengutel igatahes teraselt silma peal!»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles