Tõestatud: 3D prillid lihtsustavad kinnisvaraga kauplemist!

, virtuaalvaadete asjatundja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.virtuaalvaade.ee

Võimalus ennast erinevatesse ruumidesse „sisse pildistada“ ning seal kui kohapeal tunda, on olnud inimkonna unistusi väga pikalt. Täna on see võimalik. Üha uued suuremad ja väiksemad firmad on alustanud tormijooksu nii riistvara (kaamerad, prillid) kui tarkvaralahenduste loomisele. 

Kui Google on olnud pioneer 360 kraadiste väliste virtuaaltuuride ülespildistaja ja tootjana, siis veel suhteliselt väike Ameerika idufirma Matterport on saanud liidriks ruumide sisevaadete loomiseks vajaliku tehnika valmistamises. Just tänu Matterportile ja nende teenuseid Eestis pakkuva OÜ Virtuaalvaade abiga on 2017 aasta kevadel Eesti kinnisvaraportaalidesse ilmumas uudsed virtuaalvaadete rubriigid ning üles on pildistatud juba üle 100 esimese virtuaalvaate. Näiteks võite sisse astuda ja vaadata seda allolevat Roosikrantsi tänava korterit ning teenuse sisus oma silmaga veenduda.

Maaklerid, laevad, hotellid – kõik  3D lummuses

Kuid Eesti on selles vallas pigem järeljooksja. Tänaseks on Matterporti riist-ja tarkvara abil pildistatud üles üle 400 000 kinnisvaraobjekti 70 riigis ning nende kuulutuste vaatamiste koguarv ületab 100 miljonit. Kuigi kinnisvara on sellest mahust suurim, haaravad Matterporti teenuse järele ka butiigid, hotellid, luksusjahtide jt müüjad, kel kõigil üks suur soov: tuua klient internetiavarustest endale võimalikult lähedale ja sooritada kiire ja kasumlik tehing. Kõigi nende äride kliendiks on inimene, kes on mõistnud 3D prillide kasu: sa ei pea enam kaubaga tutvumiseks tugitoolist tõusma!

Ühes sekundis 10 miljonit punkti pildistav keerlev Matterporti 3D kaamera võimaldab umbes tunni ajaga jäädvustada suurema korteri või väiksema eramu ning „neist kokku õmmelda“ täpse ja hämmastavalt ülevaatliku nn 3D nukumaja . Samal ajal luuakse aga ka uus reaalsus, mis lubab meil siseneda virtuaaltuurile igasse majja või korterisse või isegi laeva. Nagu allveelaev Lembit näiteks, mille virtuaalvaade hiljuti valmis sai. Kuhu iganes. Kuigi 3D prillid muudavad selle tõeliselt elavaks külastuseks, saab samad kohad läbi jalutada ka arvuti, tahvli või nutitelefoniga.

Kui küsida, kuidas ikkagi on siis tõestatud, et 3D prillidega kinnisvaraga kauplemine hõlpsamini kulgeb, siis siinkohal pärineb statistika USA kinnisvaraportaalidest:  Matterporti 3D vaateid klikitakse veebis keskmiselt kolm korda rohkem tavakuulutustest ning need objektid lähevad kaubaks ca 2 korda teistest kiiremini.  Kui piiluda satitistika taha, näeme muuhulgas täiesti uudset ostjategruppi pead tõstmas, kes ostavad omale kodusid ja investeerimisobjekte  neid füüsiliselt nägemata, üksnes 3D reaalsust ja 360 kraadi vaateid usaldades!

Kui nüüd väita, et tark ostab kinnisvara vaid 3D prillidega, siis mööngem, et täna see siiski valdavalt nii ei ole. Vähemasti Eestis mitte. Kuid suund sinnapoole on veenev. Peagi, ehk 1-2 aasta pärast, on kõik muutunud: sa otsid omale uut kodu ja sinu vaateväljas on kümmekond hinna ja piirkonna alusel väljavalitud kandidaati, millest osad pakuvad detailset virtuaalvaadet, teised aga mitte. On üsna tõenäoline, et viimastesse sa pikalt ei süvene. 

Muide, hea uudis neile, kellele suured kulud ei meeldi: ilmtingimata ei pea omale mitmetuhande eurost Matterporti kaamerat ostma, alustuseks piisab ka teenuse tellimisest Matterporti kohalikult esindajalt täiesti mõistliku tasu eest. 

Antud kirjutist on kaasrahastanud Euroopa Regionaalarengu Fond ja Eesti Ettevõtluse Sihtasutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles