Piltuudis: Saturnilt tehtud pildilt võib näha, kui väiksed me tegelikult oleme

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Kaugelt Saturnilt paistab Maa vaid tuhm sinine täpikene.

NASA Cassini uurimisalus veedab hetkel oma viimaseid kuid Päikesesüsteemi suuruselt teise planeedi orbiidil. Täna avaldas NASA aga uue pildi, kust näeme, kuidas paistab meie koduplaneet miljardite kilomeetrite kauguselt.

Pildil on Maa täpselt Saturni kuulsate jäiste rõngaste all. Kuna Cassini ise oli pildi tegemise hetkel planeedi taga päikesevalguse eest varjus, paistab Saturn ise süsimusta kerana. Selline positsioon oli vajaliku, kuna sealt vaadatuna paistaks Maa muidu kohe Päikese kõrval ning tähe eredas valguses ei pruugiks planeet sugugi välja paista.

Võimalusi näha Maad kaugetelt planeetidelt ei esine just kuigi tihti – oma 13 tööaasta jooksul on Cassini teinud seni vaid ühe sellise pildi 2013. aastal.

Pilt Maast on tõenäoselt Cassini luigelaulu algus – juba homme alustab eluea lõppu jõudev kosmosealus oma sööstu planeedi lähiorbiidi poole, läbides aegamööda rõngad ja hävides lõpuks tulekerana planeedi atmosfääris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles