Video ja graafik: Hiina esimene kaubarakett tõusis kosmosesse

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubaraketi Tianzhou-1 eduka õhkutõusuga astus Hiina ühe sammu lähemale uue mehitatud kosmosejaama rajamisele.
Kaubaraketi Tianzhou-1 eduka õhkutõusuga astus Hiina ühe sammu lähemale uue mehitatud kosmosejaama rajamisele. Foto: Ju Zhenhua/AP/Scanpix

Kaubaraketi Tianzhou-1 eduka õhkutõusuga astus Hiina ühe sammu lähemale uue mehitatud kosmosejaama rajamisele.

Hiina esimene kaubarakett Tianzhou-1 tõusis edukalt orbiidile.
Hiina esimene kaubarakett Tianzhou-1 tõusis edukalt orbiidile. Foto: GRAPHIC NEWS

Hiina esimese logistikalaeva õhkutõus Wenchangi kosmodroomilt toimus neljapäeval kell 13:40 Eesti aja järgi. Kui missioon õnnestub, siis näitavad hiinlased sellega, et on jõudnud oluliselt edasi oma kosmosevõimekuses.

Kosmosejaama rajamine on Hiinale kui aina arvestatavama kosmoseriigi jaoks oluline, kuna Maal valitsevate pingete tõttu ei luba ameeriklased neid NASA, Roskosmose ja ESA ühiskasutuses olevasse Rahvusvahelisse Kosmosejaama ISS. Lisaks võimekuse näitamisele kasutatakse raketi üleslendu ära ka kosmosejaama kütusega tankimiseks.

Rakett, mille nimi tähendab mandariini keeles «taevast alust», teeb valdava enamuse kosmoselennul ette tulevatest manöövritest, sealhulgas ka põkkumise ja atmosfääris hävimise, läbi automaatselt ilma, et meeskond peaks kordagi puldi taha minema. Vajadusel on aga siiski võimalik süsteemi tööd katkestada ja ise ohjad võtta.

Järgmise Tiangzhou raketi peaks kõigi tõenäosuste kohaselt toimuma 2019. aastal pärast kosmosejaama viimaste komponentide orbiidile saatmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles