Andrus Ansip: Telia rändluspaketid on ootuspäraste piirangutega

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP

Euroopa Liidu digitaalse ühisturu loomist vedava voliniku Andrus Ansipi hinnangul on Telia loodud  rändlustasuvabad internetipaketid ootuspäraste piirangutega.

Telia tuli möödunud nädala esmaspäeval esimesena Eestis turule mobiilipakettidega, mis ei järgi 15. juunist kehtima hakkavat Euroopa Liidu üldist põhimõtet, mille kohaselt ei tohiks operaatorid enam vahet teha, kas klient kasutab mobiilset internetti kodumaal või Euroopas.

Samas pole nende pakettide alusel eestlased saanud Euroopas ringi reisides iial varem kasutada andmesidet olemasoleva paketi raames nii suures mahus. Näiteks 8 GB mahuga kuupaketi raames saab lisatasu makstama kasutada ELis 4 GB internetti kuus senise sadakonna MB asemel.

Telia kasutas piirangute seadmusel ära Euroopa Komisjoni lubatud erandit odava internetiga liikmesriikide jaoks: kui GB hind on alla 3,85 euro, siis kehtib piirangu määramisel valem: paketi hind ilma käibemaksuta/kehtiv hulgihind GB kohta x 2. Kusjuures Telia peab rändlustasu vaba interneti mahtu hakkama iga poole aasta tagant kasvatama, kuna eeltoodud 3,85 piir hakkab langema – järgmise aasta alguses näiteks 3 eurot GB eest.

«Kuna andmeside maksumus on ELis väga erinev, varieerudes olevalt riigist kuni sada korda, siis on ootuspärane, et kõige odavamat ja külluslikumat andmesidet pakkuvad operaatorid on sunnitud kasutama regulatsioonis ette nähtud võimalust piirata rändluse andmeside mahte,» kommenteeris Postimehele Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip.

Ansipi sõnul on need piirangud eelkõige vajalikud selleks, et hoida ära hinnatõus neile kodustele tarbijatele, kes võib-olla mitte kunagi koduriigist väljaspool ei reisi.

«Tervitan uusi pakette, mis annavad inimestele võimaluse kasutada kõnesidet ja SMSe koduste hindadega piiramatult igal pool Euroopa Liidus. Kindlasti on see väga suur saavutus, et rändlustasud Euroopa Liidus kaovad,» lisas Ansip.

Tele 2 ja Elisa tulevad oma rändlustasu vabastust sisaldavate pakettidega välja lähiajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles