Video: SpaceX saatis esimest korda orbiidile salajase luuresatelliidi

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1. mail Kennedy Kosmosekeskusest startinud SpaceX'i Falcon 9 rakett kandis endaga salastatud laadungit.
1. mail Kennedy Kosmosekeskusest startinud SpaceX'i Falcon 9 rakett kandis endaga salastatud laadungit. Foto: USA TODAY Network, Scanpix

Esmaspäeval startis Kennedy Kosmosekeskusest Canaverali neemes SpaceX'i Falcon 9 rakett, mis kandis endaga luuresatelliiti NROL-76, mille kohta on kõik andmed salastatud. 

SpaceX'i kliendiks oli USA Rahvuslik Luureamet (National Reconnaissance Office - NRO), kes vastutab Ühendriikide luuresatelliitide loomise, ehitamise ja kasutamise eest, kirjutab Gizmodo. Luureagentuur on siiani kasutanud ettevõtte United Launch Alliance (ULA) teenuseid, mis on Lockheed Martin Space Sytemsi ja Boeing Defense, Space & Security ühisettevõte. 

Tegu on esimese korraga kui SpaceX on astunud sõja-ja luuretööstuse hämarasse maailma, murdes sellega senise ULA ainumonopoli kaitsega seonduvate raketistartide suhtes. Kui SpaceX'i teenuseid hakatakse taoliste satelliitide üles saatmiseks edaspidigi kasutama, peab ULA langetama oma hindu, mis tähendaks valitsusele odavamaid starte, kirjutab Wired. 

1. mail aset leidnud sündmus tähendab ka seda, et USA luurekogukond on hakanud (vähemalt mingil määral) SpaceX'i usaldama. Organisatsioonidel nagu NRO on väga kõrged nõudmised ja väga madal riski-tolerants, sest orbiidile saadetavad seadmed on röögatult kallid ning nende valmistamine on ülimalt keerukas ja aega nõudev. Kui rakett peaks alla kukkuma, võivad selliste satelliitide tükid sattuda ka teiste riikide kätesse, mis tähendaks luuresaladuste paljastamist. 

SpaceX, kes on nüüd saanud kinnitust, et nad võivad konkureerida ka kaitsetööstuses, astuvad sellel suunal tõenäoliselt samme ka edaspidi. CNN'i andmetel saadab SpaceX juba järgmisel aastal orbiidile USA õhuvägede GPS satelliidid.

Kuna tegu oli esimese lennuga NRO jaoks, siis midagi väga kallist tõenäoliselt üles ei saadetud, vaid pigem taheti näha kas ettevõte saab oma tööga hakkama. «SpaceX on hetkel uus tegija turul ning neile on antud võimalus näidata kas nad saavad oma tööga hakkama,» ütles kunagi NRO heaks töötanud endine USA õhuvägede kolonel Corey Keppler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles