Test: Samsung S8 – lisaks üliheale telefonile ka «hüvasti arvuti!»? (1)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samsungi DeX
Samsungi DeX Foto: Aivar Pau

Samsungi selle aasta tipptelefon S8 on nüüdseks juba mõned päevad Eestis müügil olnud ja uurisin sel korral lähemalt, mida head on peale hakata selle ühe uuendusega, millel nimeks DeX – lahendus, mis peaks võimaldama oma kontorit endaga igal pool kaasas kanda.

Samsungi ametlik teade selle funktsiooni kohta kõlab järgmiselt: «Samsung DeX lahendus võimaluse muuta nutitelefon lihtsal viisil arvutiekraaniks, tagades turvalise ekraanipõhise kogemuse. Samsung DeX lahendus võimaldab kasutajal telefonis olevat infot mugavalt kuvada ja toimetada, muutes seeläbi oluliselt lihtsamaks telefoniga töötamise.»

Mis siis ikka, asume asja uurima. Vaja on selle lahenduse kasutamiseks lisaks telefonile endale nelja asja:

  • vahekarpi nimega DeX Station koos laadijaga;
  • HDMI-kaablit ja sellega ühendatavat kuvarit;
  • klaviatuuri – kas USB või Bluetoothi abil ühendatavat;
  • arvutihiirt.

DeX Station on Eestis juba samuti müügil, karbis näeb see välja selline:

Foto: Mobiilifoto

Kogu komplekt minu tööaual sai selline:

Foto: Siiri Liiva/mobiilifoto

Hetkel, mil telefon tugijaama pesasse sisestada, käivitub mobiilis (mida hakati ühtlasi laadima) DeX-programm ning kuvari ekraanile ilmub üsna tavapärane arvutivaade. Jätkuvalt saab käivitada kõiki mobiilis olevaid programme, kasutada klaviatuuri näiteks Messengeris kirjutamiseks ja hiirt navigeerimiseks.

Mobiili protsessor millegi jooksutamisega hätta ei jäänud ning lisaks seadme enda salvestusmälule (64 GB) on meie käsutuses ju hiigelpilved OneDrive'i, Dropboxi jms näol.

Mõned esialgsed tähelepanekud siiski, mis seotud tarkvaratootjate ärihuvide ja erineva lähenemisega mobiilsetele seadmetele ja arvutitele.

Kõik oli täiesti korras veebibrauseri kasutamisega, mingisugust erinevust tavaarvutiga võrreldes ei täheldanud.

Kõikvõimalikud suhtlusprogrammid Facebookist, Twitteri ja Skype’iga jooksevad ladusalt. Isegi ETV äpp pani programmi otseülekande kuvaril kenasti jooksma.

Probleem on aga Microsoft Office’iga. Androidi telefonidele pakub Microsoft nimelt oma tooteid täiesti tasuta ning Word, Excel ja Outlook on kasutajate käes piiramatult. Muudatus toimub ka kohe, kui ühendada telefoniga kuvar – Microsoft saab asjast aru ning kasutajatele kuvatakse teade, mis palub osta Office 360 litsents:

Foto: Kuvatõmmis

Samsung annab kasutajatele ka teada, et hetkeseisuga on 18 programmi, mis spetsiaalselt DeXi kasutamiseks kohandatud. Selge märk, et tarkvaraloojatele on antud sõnum: DeX on tulnud, et jääda:

Foto: Kuvatõmmis

Ja nüüd peamine küsimus: kas ma hakkaks nüüd ja kohe DeXi iga päev kasutama ning loobuks selle nimelt näiteks järgmise sülearvuti ostmisest.  Aus vastus konkreetselt sellele küsimusele on, et minusugusele veidi vara veel, aga kaaluda tasub. Kindlasti aga on see kasulik lahendus kõigile, kel soov ja vajadus oma telefonist presentatsioone suurtele ekraanidele kuvada.

Esiteks tähendaks see, et peaksin koju kirjutuslauale ostma kuvari. Televiisor on tavapäraseks koduseks töötegemiseks liiga suur ja liiga kaugel ja sealt tulevad kindlasti parasjagu Doktor Silvad ja teised lahedad nähtused, mida kodused vaadata soovivad.

Teiseks peaksin lisaks hankima Office’i kasutamise litsentsi või võtma kasutusele poolpidused koopiaprogrammid. Ja muidugi klaviatuurid. Kolmandaks peaksin hankima kaks DeX-jaama, kuna asja mõte on ju see, et kasutaksin lahendust nii tööl kui kodus ja ei kannaks peale mobiili endaga midagi kaasas.

Kui ma siiski hangiksin endale kõik need eeltoodud asjad – ja ühel päeval ma seda kindlasti teen – siis...hüvasti arvutid. Varem või hiljem see juhtub, see on kindel.

Mõni sõna telefonist ka, ehk mulle meeldib

Jah, ei karda tunnistada, S8 on vaieldamatult kõige võimekam, võimsam, nägusam, aga ka üks kallimaid Androidi telefonw, mis iial tehtud.

Mulle meeldib selle Always on ekraan ja vana hea vilkuv indikaator, mis säästavad mind umbest 35 ekraani sisseklõpsimisest ööpäevas.

Mulle meeldib, et selle disain on muudetud niivõrd kitsaks (suhe 18,9:9), et parema käe pöidlaga on võimalik ulatuda ekraanil jõuda seniolematutesse kaugustesse suurele 5,8-tollisele diagonaalile vaatamata. Lisaks muidugi S-seeriale omased kumerused, mis seadme käepärasemaks muudavad ja eespool ekraanipinda kasvatavad. Eestis saadaolev toonivalik on lihtsalt kena, viitan kesköise musta kõrval orhideekarva hallile.

Mulle meeldib, et vaatamata eelkäijaga võrreldes kahanenud pikslite arvule (justkui kõigest 12 MP nüüd), teeb see tõenäoliselt mobiilide maailmas kõige kvaliteetsemaid fotosid (olen testperioodi käigus nii mõnegagi ka paberlehte artikleid illustreerima pääsenud). Asi on tehnoloogias, mis tegeleb kaamerast tuleva pildi töötlemisega, ning asi on suurenenud avas (1,7), mis hämarust ei karda.

Lisaks lisaturvalisust pakkuv veekindlus, väga kiire laadimine uut tüüpi USB-C tüüpi laadijaga.

Mis puutub uude tehisintelligentsesse  abimehesse nimega Bixby, siis koondab ta tõesti hästi kokku kõikvõimaliku info minu kalendritest, meilidest ja ilmateadetest, kuid reaalset abi on temast veel vähe. Ma ei kahtle selles, see lahendus muutub targemaks, intelligentsemaks ja asub minuga ühel päeval rohkem ja veel kasulikumalt suhtlema. Hetkel käin seal paar korda päevas päevakava üle vaatamas.

Mida ma pole kordagi kasutanud, on ekraani alla paigutatud home-klahv – kuidagi harjumuspäraseks on saanud telefoni avada parempoolsest küljeklahvist. Peaaegu sama asi Edge-menüü ja selle alt avanevate kiirvalikutega – ekraanil on need kiirteed niigi tekitatavad. Aga inimese harjumused on teatavasti ajas muutuvad nähtused.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles