Suuroperatsioon paljastas 368 Euroopa veebipedofiili

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pedofiilide võrgustiku Playpen avalehekülg
Pedofiilide võrgustiku Playpen avalehekülg Foto: Europol

Salajases tumeveebis mõne aasta eest avastatud suurimal lapsporno võrgustikul Playpen oli 150 000 tuvastatud kasutajat ning ainuüksi Euroopas on nüüdseks vahistatud või süüdi mõistetud neist 368.

Nädala alguses mõistis USA North Carolina kohus süüdi ka Playpeni administraator, kellele määrati 30 aastat vangistust. Tema kaks kaasosalist said karistuseks 20-aastase vangistuse.

Eurpoli tänase teate kohaselt asutati Playpen detsembris 2014, FBI tegi keskkonnast koopia, süstis keskkonda jälgimisprogrammid ning vahistas mõni kuud hiljem kolm selle loojat. Selgus, et Playpen võimaldas kasutajatel jagada linkide teel üksteisele väga laia laste kuritarvitamist kajastavat materjali.

Europoli teatel keskendus näiteks üks selle osa vaid väikelastele, teine verepilastusele ja kolmas lastega seotud fetišitele.

Jaanuaris 2015 alustasid Europol , FBI ja paljude riikide jõustruktuurid operatsiooni Pacifier, et tuvastada ja tabada Playpeni liikmeid. Üle maailma alustati sadu uurimisi. Euroopas näiteks Horvaatias, Tšehhis, Prantsusmaal, Iirimaal, Itaalias, Slovakkias, Šveitsis ja Suurbritannias.

Üle maailma tabati 870 pedofiili, neist Euroopas 368. Kindlaks õnnestus teha ja ahistajate käest päästa 259 kuritarvitatud last.

Europoli hinnangul oli operatsioon Pacifier andmemahult ja keerukuselt üks suurimaid laste seksuaalse ärakasutamise vastaseid operatsioone läbi aegade.

Allikas: Europol

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles