Tulika juht: Taxify kaval hinnakombinatsioon eksitab sõitjaid

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulika Takso autod
Tulika Takso autod Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti ühe suurema klassikalise taksoettevõte juhi Mati Saare hinnangul eksitab täna suure hinnalanguse uudisega välja tulnud Taxify tegelikult reisijaid.

«Taxify uue hinnkujundamise teema juures tuleb kindlasti ära märkida seda, et nende  väljakuulutatud  hind moodustub küll täpselt samadest hinnakomponentidest, nagu seda mõõdab taksonduses taksomeeter - s.o pealeistumistasu ehk start, kilomeetri tariif ja ajatariif. Aga oluline siin välja öelda , et Taxify  nn. dünaamilise hinnastamise sisuks on kaval kombinatsioon, kus mõlemad hinnakomponendid töötavad üheaegselt,» ütles Mati Saar Postimehele.

Taksonduses loeb kliendile läbitud vahemaad 10 sendi täpsusega taksomeeter ning alles siis, kui sõiduki kiirus langeb alla 22 km/h,käivitub ajatariif .

Taxify täna kasutusele võetud hinnad, milles üheaegselt jooksevad nii teekonna- kui ajatasu:

  • Private - kuni 13 aastat vanad autod: uued hinnad - start 0.99 eurot; 0.35 eurot/km + 0.10 eurot iga sõiduminuti eest. Miinimumhind 2.50 eurot.
  • PrivateUp - viisakad ja mahukad autod: start 2.29 eurot; 0.45 eurot/km + 0.12 eurot/min

Mati Saate hinnangul on Taxify tegevus pigem transpordiettevõtte nägu, kuid selle tariifide täielik vabakasutus on hetkel kehtiva taksonduse korraldusega vastuolus ning kliendile seega eksitav.

Põhus, miks Taxify saab klientidele soodsamat hinda pakkuda, peitub Saare sõnul aga mujal.

«Teenuse hind on odavam, kui puuduvad kulutused tasulisel reisijateveol nõutavatele  erinevatele riiklikele lubadele ja koolitusele. Lisaks on tõsiasjaks saamas eraisiku  tulude mitte deklareerimine 2016. aasta isiklikus tuludeklaratsioonis, millest pidi riigi seisukohalt saama revolutsiooniline muudatus maksukäitumises,» tõdes Tulika juht, viidates sõidujagajate kohustusele saadud tulu deklareerida.

Mis puutub Taxify ja Uberi hinnavõitlusesse, siis märkis Saar, et kui suured tehnoloogiafirmad taksoturul konkureerivad, kannatavad tulude languse all veo teostajad ehk juhid.

«Ei üks ega teine tuntud tehnoloogiafirma ei maksa juhtidele palka ega võimalda  ettedikteeritud hinnastamisega mõistlikku sissetulekut, seetõttu pole Tulika arvates selline taksondus jätkusuutlik, kuna arvestab ainult  tugevama poole majanduslike huvidega,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles