Suur Google ei viitsinud väikese Eesti riigikogule midagi vastata (8)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Vakra
Rainer Vakra Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Google’i jaoks seadused tõesti ei kehti ning ka ühe väikeriigi parlamendi ametlik pöördumine paistab selle tehnoloogiahiiu jaoks olevat midagi sellist, millele vastamine on ilmselge ajaraisk.

Riigikogu keskkonnakomisjon ja selle aktiivselt valimisteks valmistuv esimees Rainer Vakra tegid nimelt 18. jaanuaril Google’ile ametliku ettepaneku asuda oma kaardilahendustes kasutama vahetult Eesti maa-ameti infosüsteemi, et neis oleks kajastatud alati värskeimad andmed meie tänavate ja teede kohta.

Vakra märkis toona, et Google’i kaardid ei kata praegu kaugeltki täpselt Eesti maapiirkondi ja väiksemaid asulaid ning aastaid on paljud aadressid uuendamata. Samas on Eesti maa-aamet ja Google sõlminud juba mais 2014 litsentsilepingu, mis tehnoloogiaettevõttele meie ADSi kasutamist vabalt võimaldab.

«Lahenduse leidmiseks pöördusime ametliku riigikogu keskkonnakomisjoni kirjaga Google’i piirkondlike juhtide poole. Eesmärk on, et vähemasti Eesti haldusjaotuse muudatused jõuavad õige pea ka Google rakendusteni ja et inimesed võimalikult vähe teel eksleksid ja valesse kohta satuksid,» lisas Vakra.

Aga milline vastus Google’i lähimalt – Poola kontorilt – saadi? Kas koostöö läheb lahti ning kaardid muutuvad lõpuks täpseks? Uurisime seda sel nädalal esmalt Vakralt, kellelt vastust lihtsalt ei saabunud. Küll aga andis asjade käigust aimu keskkonnakomisjoni vastus.

«Keskkonnakomisjon ei ole sellele kirjale mitte mingisugust vastust saanud,» kõlas komisjoni nõuniku Vivi Olderi vastus.

Seega ei aidanud ka riigikogu mitte ja kõrgemale tasemele meil enam minna pole.

Igal juhul käib täpsemalt jutt maa-ameti aadressiandmete süsteemist ADS (Estonian Address Dat Systems), mis on kohustuslik alus ka kõigile siseriiklikele registripidajatele ja ühtlasi mõeldud vabaks kasutamiseks kõigile, kellel aadressiandmete täpsus oluline. Eriti oluline on seda süsteemi kasutada haldusreformi käigus, mis Eesti kaart täiesti uue näo ja sisu saab.

Hoopis suuremate väljakutsete ette paneb meid haldusreform. Pärast oktoobrikuiseid kohalikke valimisi saab Eesti kaart  olema sootuks teine: kadunud on kümned ja kümned vallad ning lisaks uutele valla-ja linnapiiridele on muutunud ka mõne maakonna piirid.

Maa-amet teeb täna ladusat koostööd ka kaardilahendusega HERE, mis on olnud igati aldis Eesti kohta käivaid andmeid uuendama. HERE toodab teatavasti autode naviseadmete jaoks uusi  andmeid, mida iga autotootja täiendavalt töötleb. Autodesse laetakse andmeid kas teenindustes või internetipõhiselt – igal kasutajate grupil on see erinevalt üles ehitatud. HERE varustab andmetega ka Garmini ja teisi laiaks tarbeks mõeldud naviseadmeid.

In-ADSi kaudu pakutakse aadresse juba sisestamise käigus ja rakendusele edastatakse info valitud aadressi kohta süsteemselt töödeldaval kujul.

Lisaks tavaotsingule on teenuse abil leitud vasted võimalik salvestada oma infosüsteemi. In-ADSi konfigureerimisel saab seadistada ka kaardikomponendi.

In-ADS rakenduses saab taustaks valida maa-ameti toodetud hübriid- ja aluskaardi või ortofoto ning kuvada seal ka katastriüksuste piire ja aadressipunkte. Samuti võimaldab In-ADS ettevõttel või asutusel oma asukohta maa-ameti aluskaardi abil veebilehel kuvada.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles