Vaata, mida kujutab endast Vene miljardiäri kõrgtehnoloogiline superjaht «A» (2)

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vene oligarhist miljardär ja EuroChemi omanik Andrei Melnitšenko sai selle aasta veebruaris, pärast aastaid katsetusi lõpuks kätte oma kõrgtehnoloogilise superjahi «Sailing Yacht A», mida hiljuti nähti Monacos. 

Melnitšenko, kelle varade väärtuseks hindas ajakiri Forbes 2017. aastal 13,2 miljardit dollarit, on maailma kõige rikkamate inimeste nimekirjas 89. kohal ning üheksandal kohal kõige rikkamate inimeste seas Venemaal. Melnitšenko omab 90% aktsiatest ühes maailma kõige suurimas väetisetootjas EuroChem ja 92,2% aktsiatest ühes maailma suurimas söetootjas Siberi Söeenergia Ettevõte (SUEK).

2011. aasta märtsis tellis Melnitšenko Saksa luksusjahtide ehitajalt Nobiskrug kolmemastilise purjetega mootorjahi, mille disainis kuulus Prantsuse disainer Philippe Starck. Hiiglaslik jaht läks miljardärile väidetavalt maksma röögatu 400 miljonit dollarit ja toimetati omanikule selle aasta veebruaris ning viibib hetkel Vahemerel. Hiigeljahil on 8 dekki, mis on mõeldud mahutama 54 liikmelist meeskonda. Laeval lehvib Bermuda lipp. 

«Sailing Yacht A» on üks maailma kõige suurimaid ja kõrgtehnoloogilisemaid jahte, millel on näiteks 30 cm paksuse klaasiga veealune jälgimisala, diisel-elektriline hübriidajam ja väga arenenud navigatsioonisüsteemid. Ka jahi purjed kuuluvad maailma pikimate hulka, ulatudes peaaegu 100 meetri kõrgusele. Jahi kogupikkus on 142,81 meetrit, kogumahutavusega 12 700 tonni. «A» süvis on 8 meetrit, sõidukiirus on 16 sõlme ja maksimumkiirus on 21 sõlme. Laeva 2 hübriidmootorit annavad merede kündmiseks 9654 hobujõudu.

Ultraluksuslik veesõiduk ei ole pääsenud ka skandaalidest. Väljaande Independent andmetel võidi «A» ehitamiseks kasutada illegaalset Myanmari tiikpuud, mille eksport on rahvusvaheliselt keelatud, sest selle looduslikke kasvualasid raiutakse maha tohutu kiirusega. Nobiskrug eitas keelatud puidu kasutamist, kuid politseiuurimine on endiselt käimas. 

«Sailing Yacht A» on partnerlaevaks oma eelkäijale «Motoryacht A», mis valmis 2008 ja on samuti disainitud Philippe Starcki poolt. Mootorjaht maksis väidetavalt 300 miljonit dollarit.

Mõlemat jahti nähti möödunud nädalavahetusel Monacos.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles