Vaata maailma kõige võimsama kosmoseraketi katsetust (1)

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Falcon Heavy kontseptsioon
Falcon Heavy kontseptsioon Foto: SpaceX

SpaceX on töötanud oma raskete veoste kandmiseks mõeldud «Falcon Heavy» raketi kallal juba aastaid, kuid hiljutine katsetusvideo näitab, et maailma kõige võimsam kosmosesõiduk võib lõpuks esimeseks lennuks valmis olla. 

Teisipäeval ilmunud video näitab raketisüsteemi peamootori testimist, samal ajal kui rakett on stardiplatvormi külge kinnitatud. Edukas katsetus viidi läbi SpaceX'i katsetusterritooriumil Texases, McGregoris. Kui Falcon Heavy läheb kommertskasutusse, siis saab sellest kõige võimsam kasutusel olev raketisüsteem. Praeguse graafiku järgi toimub esimene lend kusagil hilissuvel.

Falcon Heavy kujutab endast lihtsustatult öeldes kolme üksteisega ühendatud SpaceX'i praegust lipulaev-raketti Falcon 9, kirjutab The Verge. Taoline trio suudab üles viia märkimisväärselt rohkem raskust kui tavaline Falcon 9 - täpsemalt öeldes 63,5 tonni Maa-lähedasele orbiidile ja 16,7 tonni isegi Marsile. Võrdluseks suudab Falcon 9 hetkel viia Maa-lähedasele orbiidile 22,6 tonni raskust. 

SpaceX plaanib hetkel kasutada oma raskeveo raketti kahe turisti ümber Kuu tiirutamiseks ja 2020. aastal esimese erasektori kosmosesõiduki Marsile viimiseks. 

Falcon Heavy kaks külgraketti on peaaegu identsed Falcon 9-ga, kuid keskmine rakett sisaldab ettevõtte juhi Elon Muski sõnul «täiendavat riistvara.» Modifikatsioone on vaja välimiste rakettide toetamiseks ning olgugi, et kogu süsteem sarnaneb Falcon 9-ga on see siiski samas ka piisavalt erinev, et olla SpaceX'i inseneridele suur väljakutse. Eilne katsetus näitas aga, et suuremad tõkked on tõenäoliselt seljataga, sest süsteem suutis terve põlemisprotsessi aja püsida stabiilsena. 

Falcon Heavy't on juba aastaid edasi lükatud. Musk lubas 2011. aastal 2013. aastaks töötavat süsteemi, kuid õnnetused ja tehnilised probleemid on graafikut pidevalt edasi lükanud. Kui midagi nüüd valesti ei lähe, siis stardib Falcon Heavy suve lõpus NASA Kennedy Kosmosekeskusest Canaverali neemes. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles