Ansip mobiilside hinnatõusust: elame need võbelused ja värelused üle (4)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip Tallinnas
Andrus Ansip Tallinnas Foto: Aivar Pau

Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip tunnistab, et rändlustasude kadumine Euroopa Liidus on toonud kaasa mõnes riigis – sealhulgas Eestis – mobiilside hinnatõusu ka kodutarbija jaoks, kuid arvab, et konkurentsiolukord muudab seda peagi.

Rääkides konkreetselt olukorrast Eestis, märkis Ansip, et mõned uuemad turuletulijad (selge viide Elisale ja Tele2-le - toim) alustasid turuosa võitmiseks madalamate hindadega. «Praeguseks on see periood ilmselt läbi saanud ja operaatoritel on soov oma hindu tõsta vaatamata sellele, kas Euroopa Liidus rändlustasud kaovad või ei kao,» heitis Ansip operaatoritele ette silmakirjalikkust.

«Väga-väga suures osas Euroopas on rändlustasude kadumine inimestele rõõmusõnum, samas on ka riike, kus mõned operaatorid on üritanud järsult hindu tõsta, viidates rändlustasude kadumisele.  Siin peavad rahvuslikud regulaatorid väga aktiivselt sekkuma,» arvas komisjoni digivolinik.

«Pikas perspektiivis: nii nagu mobiilside tasud on viimase kümne aasta jooksul langenud, langevad nad ka edasi. Elame need võbelused ja värelused üle. Eks see turukonkurentsi olukorda mitmete ettevõtete jaoks muudab,» jätkas Ansip

Ta möönis, et mõnele operaatorile on probleemid päris märkimisväärsed. «Aga tegemist on valdkonnaga, kus konkurents on väga tihe, ja kui mõni operaator hakkab inimestele liiga tegema, siis on võimalik alati mõne teise poole pöörduda,» sõnas Ansip.

Operaatorid pole Ansipi sõnul ka selles osas võrdsed, et mõni neist saab endale sisuliselt kogu tulu sissetulevast rändest ja neil on väga lihtne tasakaalustada väljaminevat rännet sissetulevast rändest saadud tuluga.

«Keerukas on see olukord nagunii. Eesti tarbijate kaitsmiseks on Eesti operaatoritele antud võimalus jätkusuutlikkuse mehhanismi alusel täies mahus rändlustasuvabadusega mitte liituda,» lisas ta.

Suve alguses, 15. juunil peaks kogu Euroopa Liidus hakkama kehtima kodanike vabadus pidada kõikjal kõnesid, saata lühisõnumeid ja kulutada mobiilset internetti oma koduriigis tellitud mahus – paraku ei laiene see isegi mitte pooles mahus eestlastele. Kolme operaatori peale kokku on vaid viis kõige väiksemat paketti sellised, kus saab kogu mobiilse interneti mahtu kasutada ka mujal Euroopas.

«Poolpiduste» pakettide kõrval kasvavad pea kõikide pakettide puhul  hinnad ka sisetarbijaile – neile, kes piiride taha reisida ei plaani.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles