Riigiasutustele avanes tasuline pilvekeskkond

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigipilv
Riigipilv Foto: Kuvatõmmis

Riigi ja tehnoloogiaettevõtete loodud konsortsium lõi spetsiaalselt riigiasutuste mõeldud tasulise pilvekeskkonna nimega Riigipilv.

Konsortsiumisse kuuluvad lisaks Riigi Infokommunikatsiooni Sihtasutuse (RIKS) veel Cybernetica, Dell EMC, Ericsson, OpenNode ja Telia.  Piloodi arendamise faasis on peamised rahalised investeeringud teinud just eraettevõtted.

Riigipilv on riigiasutustele tasuline, kuid loojate hinnangul on hinnad  võrreldes teiste avalike teenuste pakkujatega konkurentsivõimelised. Projekti pilootetapis on pilve lahendust testinud 11 riigiettevõtet ja teenuse lepingu osas on läbirääkimised lõpusirgel neist mitmega.

Mis puutub tehnoloogilist poolt, siis pakutakse kasutajatele Apcera tarkvaraplatvormi (PaaS). Füüsilise julgeoleku riskide vähendamiseks arendatakse riigipilve (andmekeskuse näol) kahes asukohas. Dubleeriva andmekeskuse asukoht jääb Tallinna piirkonnast välja. 

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) hinnangul võimaldav riigi privaatpilve kasutamine hoida riigiasutustel kokku nii riist- kui tarkvarakuludelt. Lisaks peaks suurenema avaliku sektori infoturbe võimekus, kuivõrd avalikud teenused muutuvad riigipilve vahendusel standardiseerituks ning ei sõltu konkreetsest asutusest.

MKM-i IT-asekantsleri Siim Sikkuti sõnul on pilvetehnoloogia ja pilveteenuste kasutamine oluline Eesti e-riigi arengutaseme ja turvalisuse hoidmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles