Transferwise heitis pankade kõrval kinda ka PayPalile: turule tuli virtuaalkonto teenus

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TransferWise'i Borderless teenus
TransferWise'i Borderless teenus Foto: TransferWise
  • Ettevõtted saavad tegutseda nii, nagu omaksid nad kohalikku pangakontot.
  • Tehingud 15 valuutas
  • Uus võimalus ka e-residentidele
  • Maksuamet: tehingud olgu dokumenteeritud

Finantstehnoloogia ettevõte Transferwise hakkab rahvusvaheliste makseteenuste kõrval pakkuma ettevõtetele rahvusvahelise virtuaalkonto teenust.

TransferWise kaasasutaja ja tegevjuhi Taavet Hinrikuse sõnul on pangatoimingud olnud läbi aegade ettevõtete jaoks äärmiselt kulukad, eriti olukorras, kus äri on rahvusvaheline - isegi alternatiivid nagu PayPal on väikeettevõtjate jaoks liiga kallid.

«Oma klientidelt kuuldud tagasiside põhjal leidsime, et TransferWise võiks siinkohal midagi ära teha. Seepärast tulimegi välja mõttega Borderless virtuaalkontost, mida ei piira riigid ega erinevad valuutad. Konto annab piiriülestele ettevõtetele enam tegevusvabadust ja parema kontrolli oma rahaasjade üle,» selgitas Hinrikus.

Täpsemalt on Borderlessi puhul tegemist virtuaalkontoga, mis võimaldab ettevõtetel valuutaülekandeid saata ja vastu võtta samamoodi, nagu toimetaksid nad sihtkohariigis kohapeal. Ehk siis: virtuaalkonto abiga saavad ettevõtted tegutseda välisriikides nii, nagu omaksid nad kohalikku pangakontot.

«Borderless konto toimib kui tavaline pangakonto, millele pääseb ligi TransferWise’i mobiili- või desktop-keskkonnas. Konto avamisel tuleb läbi teha isikutuvastusprotsess, seejärel on kontonumbrit on võimalik taotleda inglise naeltes, eurodes ja USA dollarites,» selgitas Postimehele ettevõtte esindaja.

Kontonumbrile saab teha ülekandeid nagu tavalisele pangakontole, samuti saab virtuaalkontolt teha tavapäraseid makseid. Kontonumbreid pakutakse koostöös pankadega, ent kasutaja jaoks on tegu ikka ühe TransferWise’i Borderless kontoga.

TransferWise'i Borderless teenus mobiilis
TransferWise'i Borderless teenus mobiilis Foto: TransferWise

Virtuaalkontol on võimalik raha hoida ja konverteerida 15 erinevas valuutas ning taotleda kontonumbrit euroalas, Suurbritannias ja Ameerika Ühendriikides. Veel käesoleval aastal toob TransferWise turule ka sarnase toote eraklientide jaoks.

Borderless konto avamine on tasuta, puuduvad igakuised hooldus- või teenustasud ning ka oma kontole raha vastuvõtmine on tasuta. Erinevate valuutadega tehingute puhul tuleb oma kontolt ülekande tegemisel sarnaselt TransferWise’i olemasolevale teenusele maksta teenustasu, valuutavahetus toimub vastavalt keskkursile.

Täna saab Borderless konto kasutajaks registreerida vaid Euroopa Majanduspiirkonnas registreeritud ettevõte. Sularahas väljavõtmise võimalust täna ei ole ning Transferwise teeb ettevalmistusi, et aasta teises pooles turule tuua ka kontoga septud pangakaart.

Võimalus e-residentidele

Majandusministeeriumi IT-asekantsler Siim Sikkut märkis, et Transferwise’i uus teenus avab uusi võimalusi ka Eesti e-residentidele.

«E-residentsuse arendamisel on riigi sihiks teha strateegilist ja sisukat koostööd erinevate finantsteenuste pakkujatega. Transferwise’i virtuaalkontod ettevõtetele pakuvad kindlasti uusi võimalusi teha avaliku ja erasektori vahel tihedamat ühistegevust ning oleme selles osas väga positiivselt meelestatud ja kindlasti huvitatud, et see konkreetne teenus avaneks ka e-residentidele,» ütles Sikkut Postimehele.

E-residentsuse programmi juht Kaspar Korjus lisas, et igasugune uuendus, mis aitab turvaliselt ja kiiresti piiriüleselt äri ajada, on kasulik ka e-residentsuse programmile.

«E-residentsus võidab iga kord, kui keegi meiega midagi lingib, arendab välja mõne uue e-funktsiooni, seepärast teeme aktiivselt koostööd kõigiga. Eriti hea meel on näha, kui meiega samas suunas tegutsevad Eesti juurtega ettevõtted,» ütles ta.

Transferwise ise märkis, et kui teenus oma tänasel kujul rahuldab kõiki ettevõtja vajadusi, saab ta sellega ka Eestis ettevõtte pangakontona toimetada.

Maksuamet: tehingud olgu dokumenteeritud

Maksu- ja tolliameti hinnangul sarnaneb uue teenuse sisu esialgse kirjelduse järgi selliste olemasolevate veebimaksesüsteemidega nagu näiteks PayPal, mis on Eestis mitmete ettevõtjate poolt juba kasutuses ning mille kasutamine on lubatud.

«Samamoodi saavad ettevõtjad valida ka kõne all oleva teenuse kasuks, kui tingimused neile paremini sobivad. Maksustamise mõttes ei ole vahet, kus oma raha hoitakse. Oluline on see, et tehingud oleksid dokumenteeritud,» andis oma hinnangu ameti esindaja Rainer Laurits.

Tema sõnul käsitleb amet teenust sarnaselt välispanga kontoga - kui tekib põhjus kontrollimiseks, siis võib olla vaja koostööd teha teise riigi maksuhalduriga.

TransferWise’i teenust kasutab täna enam kui miljon inimest kuus, tehes platvormi kaudu makseid enam kui ühe miljardi euro väärtuses. Ettevõttes töötab kokku enam kui 700 inimest üheksas riigis üle maailma. Eelmisel kuul avas TransferWise kontori Singapuris.

Suurbritannias, mis on ettevõtte küpseim turg, kuulub TransferWise’ile 10 protsenti rahvusvaheliste maksete turust. Ettevõte jõudis sel aastal esimest korda kasumisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles