E-residentsuse vedaja: mis f...ck on väärtus? (3)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaspar Korjus Latitude59'l
Kaspar Korjus Latitude59'l Foto: Kuvatõmmis

Eesti e-residentsuse programmi juhi Kaspar Korjuse sõnul ei suuda maailm ajaga kaasas käia ning pole siiani suutnud lahendada küsimust, mis riikidele peaksid oma makse maksma rahvusvahelist äri ajavad väikeettevõtjad.

«Maailm pole neid maksuküsimusi suutnud ära lahendada. Näeme näiteks ukrainlast tegemas koostööd  Serbia ettevõtjaga, kes müüb oma tooteid edasi USA turule, kuid elab samal ajal Indoneesias, Malaisias ja kolm kuud aastas ka Berliinis. See inimene küsib, kus ta peab maksma oma makse – ja sõna otseses mõttes keegi ei tea vastust,» tõdes Korjus täna tehnoloogiakonverentsil Latitude59.

Ametlikult tuleks maksta makse seal, kus ettevõte loob väärtust. «Kuid mis f...ck on väärtus?! On see tarkvaraarendamise väärtus, on see turundusväärtus, või on väärtus hoopis see, kus ma parasjagu elan?» küsis Korjus.

Suurte ettevõtete nagu Apple jaoks on tema sõnul asi lihtsam, kuid üksikettevõtjate jaoks see probleem maailmas siiamaani lahendamata küsimus.

«Mida me proovime e-residentsusega teha, on see, et  muuta asjad läbipaistvaks – makse ei ole võimalik kuhugi peita. Me proovime muuta maksude tasumise automaatseks viisil, kus meie platvorm maksab makse automaatselt neile riikidele, kus tööd on tehtud. Praegu on aga iga e-residendi enda valida ja vastutada, kas maksab makse nii Eestile kui ka teistele riikidele,» tõdes ta.

E-residentsuse programm on seni tõdenud, et e-residentsus ei anna kellelegi kodakondsust, maksuresidentsust, elamisluba ja Eestisse või Euroopa Liitu sisenemise luba.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles