Miks? Salastati avalikele teenustele loodud Riigipilve hinnakiri (1)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigipilv
Riigipilv Foto: Kuvatõmmis

Riigi enda ja tehnoloogiaettevõtete poolt spetsiaalselt Eesti riigiasutustele loodud uue pilveteenuse hinnakiri on millegipärast salastatud ning avalikkusega seda ei jagata.

«Projekti partnerite seisukoht on hetkel selline, et hinnakirjad on kättesaadavad vaid neile riigiasutustele ja elutähtsa teenuse osutajatele, kes on avaldanud soovi teenust testida – nemad näevad testkeskkonnas ka hindu,» tõdes majandusministeeriumi pressiesindaja Laura Laaster.

Riigipilve loojateks on Riigi Infokommunikatsiooni Sihtasutus (RIKS) ja ettevõtted Cybernetica, Dell EMC, Ericsson, OpenNode ja Telia.  Piloodi arendamise faasis on peamised investeeringud teinud just eraettevõtted.

Konsortsiumi seisukoht on, et virtuaalpilve hind kujuneb kliendi poolt tehtud valikute põhjal ja seepärast ei ole võimalik seda ka jagada. Tõsi, teenuse testimine on kliendile tasuta.

RIKSi juhataja Laur Lemendiku sõnul on hetkel käimas läbirääkimised mitme kliendiga, kuid veel ei ole ühtegi lepingut sõlmitud. «Sellest lähtudes ei saa hetkel lõpliku hinda kommenteerida,» täpsustas ta.

Riigipilve loojate hinnangul on selle hinnad võrreldes teiste avalike teenuste pakkujatega konkurentsivõimelised. Projekti pilootetapis on pilve lahendust testinud 11 riigiettevõtet.

Mis puutub tehnoloogilist poolt, siis pakutakse kasutajatele Apcera tarkvaraplatvormi (PaaS). Füüsilise julgeoleku riskide vähendamiseks arendatakse riigipilve (andmekeskuse näol) kahes asukohas. Dubleeriva andmekeskuse asukoht jääb Tallinna piirkonnast välja.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi hinnangul võimaldab riigi privaatpilve kasutamine hoida riigiasutustel kokku nii riist- kui tarkvarakuludelt. Lisaks peaks suurenema avaliku sektori infoturbe võimekus, kuivõrd avalikud teenused muutuvad riigipilve vahendusel standardiseerituks ning ei sõltu konkreetsest asutusest.

MKM-i IT-asekantsleri Siim Sikkuti sõnul on pilvetehnoloogia ja pilveteenuste kasutamine oluline Eesti e-riigi arengutaseme ja turvalisuse hoidmiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles