USA tehnoloogiahiiud vilistavad Trumpi kliimaotsusele (14)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg Foto: Jose Gomez/REUTERS

Pea kõigi USA suurimate tehnoloogiaettevõtete juhid on viimase ööpäeva jooksul kui üks mees teatanud, et president Donald Trumpi otsus tagandada USA Pariisi kliimakokkuleppest on vale, halb ja masendav ning nad jätkavad keskkonnasäästliku tegevusega.

«Otsus taganeda Pariisi kokkuleppest oli vale meie planeedile. Apple kavatseb jätkata võitlust kliimamuutuste vastu ja me jääme alati kõigutamatuks,» kirjutas Twitteris Apple’i juht Tim Cook.

«Olen tänases otsuses pettunud. Google jätkab kõva tööd puhtama ja jõukama tuleviku nimel,» pakkus talle samas keskkonnas oma sõnumiga tuge Google’i juht Sundar Pichai.

Facebooki asutaja Mark Zuckerberg sõnas aga enda juhitavas keskkonnas, et Pariisi leppest taganemine on halb nii keskkonnale kui majandusele ning seab ohtu meie kõigi laste tuleviku.

Sarnaseid avaldusi tegid veel ka näiteks IBMi, Microsofti ja Amazoni juhid – ka nemad jätkavad Pariisi kliimakokkuleppe täitmist Trumpi otsusest sõltumata.

Elon Musk langetas aga lõpliku otsuse Trumpi nõuandvast kojast välja astuda. «Kliimamuutused on reaalsus. Pariisi kokkuleppest väljumine pole hea Ameerikale ega maailmale,» sõnas ta.

BBC teatel tarbivad USA tehnoloogiaettevõtete andmekeskused sama palju energiat kui 6,5 miljonit USA kodu. Ning nad kõik on panustamas tohutuid summasid, et muuta oma tegevust rohelisemaks. USA on Hiina järel suuruselt teine kasvuhoonegaaside tootja.

Trumpi eilne otsus tagandada USA 2015. aasta Pariisi kliimakokkuleppest tõi kaasa nördimuse laine enamiku maailma riikide liidrite seas.

Peagi Euroopa eesistuja rolli astuva Eestigi välisminister Sven Mikser rääkis äsja oma Soome ametivennale, et Trumpi otsus on igati laiduväärt.

«See kahetsusväärne otsus ei muuda ELi ega ka ülejäänud maailma suunda. Kliimamuutused on meie kõigi ühine mure ning seetõttu tuleb probleemiga tegeleda koos,» sõnas Mikser ning märkis, et kliimamuutuste temaatika on Eesti jaoks prioriteet ka ELi eesistumise ajal.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles