USA keelab mehele abielu sülearvutiga – seade pole veel 15 täis (5)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sülearvuti. Foto on illustreeriv.
Sülearvuti. Foto on illustreeriv. Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/PA Images

USA Utah osariigi võimud on hädas keelamaks ühel mehel abiellumist oma arvutiga ning viimase päästerõngana on võetud kasutusel argumendid inimeste põhiõiguse, otsustamisvõime ja kositava seadme vanuse kohta.

Juhtumi puhul on tegemist osaga donkihotlikku võitlust pidava meeste hagist, mille laiemaks taotluseks on tühistada USA ülekohtu otsus samasooliste abielu tunnustamise kohta. Hagejad Chris Sevier, John Gunter Jr ja Whitney Kohl leidsid oma hagis osariigi vastu, et neil on põhiseaduse 14. muudatuse kohaselt õigus nautida samu õigusi abiellumiseks, nagu on antud end homoseksuaalsetena identfitseerivatele inimestele.

Sevier nimetab end hagis «masinistiks» - isikuks, kelle sooviks on abielluda objektiga, kuna see on tema seksuaalne eelistus. Gunter ja Kohl on aga hagi kohaselt polügaamid, kes tahavad abielluda mitme inimesega. Eesmärgiks neil näidata, et omasooiharate abielude lubamine peaks võimaldama kellel iganes abielluda millega või kellega iganes.

Utah osariigi justiitsministri abi David N Wolfi otsuse peamine sõnum oli aga, et sülearvutiga abiellumise keelamist ei saa kvalifitseerida mehe õiguste riivena. «Lihtsamalt öeldes ei ole abiellumine sülearvutiga või mitme partneriga põhiseadusega kaitstud õigus,» kirjutas Wolf hagi tagasilükkamise otsuses. Seda saab lugeda siit.

Wolfi hinnangul on ilmselge, et hagejate tegelikuks eesmärgiks pole ilmselgelt endale selliste abielude saavutamine, mida peavad ka ise ebaseaduslikeks ja loomuvastasteks, küll aga homoseksuaalide abielluheitmise õiguse piiramine.

Foto: Kuvatõmmis

Analüüsides meeste taotluse vastavust Utah seadustega, liigutuvad tema tema argumendid aga juba pigem huumorivaldkonda.

Esiteks väidab ta, et seadus ei võimalda arvutiga abiellu astuda, kuna sellel puuduvat võime abieluga nõustuma. Nähtavasti ei nõustu selle väitega enamik maailma programmeerijaid ja tehisintelligentsete süsteemide loojaid.

Isegi, kui sülearvuti suudaks oma «jah»-sõna öelda,  siis Wolfi hinnangul «on arvuti enne 15-aastaseks saamist Utah seaduste kohaselt abiellumiseks liiga noor».

Ääremärkusena, aastal 2002 toodeti maailmas näiteks selliste omadustega arvuteid:

  • Dell Inspiron 8200, Pentium 4 processor, 256MB RAM ja 40GB kõvaketas, Windows XP.
  • Apple PowerBook G4, 667MHz Motorola G4 protsessor, 256MB RAM ja 30GB kõvaketas, sobivad Mac OS 9 ja 10.
  • Sobiks ka vana hea Juku.

Allikas: The Register

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles