Ülikiire internet jõuab maale - sündis Digikond

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetikaablid.
Internetikaablid. Foto: Panther Media

Veel kahe Eesti maakonna omavalitsused ühendasid jõud, et riigi, valdade ja inimeste toel viia ülikiire internet valguskaabliga kõigi soovijate kodudesse.

Kui seni on sel eesmärgil loodud DigiMaa Harjumaal ja DigiTee-Pärnumaal, siis nüüd sündis Raplamaa ja Läänemaa omavalitsuste ühine algatus, kõikidel kodudel ja ettevõtetel oleks võimalus liituda valguskaabliga.

Digikonna ettevalmistava projekti käigus selgitatakse välja elanike ja ettevõtete vajadused tänapäevase lairibaühenduse järele. Samuti selgitatakse välja sideettevõtete plaanid valguskaablivõrkude rajamiseks ning planeeritakse ajakohased võrgud turutõrke piirkondadesse.

Digikonna projektiga on liitunud kõik Raplamaa omavalitsused, Põhja-Läänemaa omavalitsused ning Türi vald Järvamaalt. Projekti juhivad Raplamaa Omavalitsuste Liit ja Läänemaa Omavalitsuste Liit.

«Praegu puudub nüüdisaegse internetipüsiühenduse kasutamise võimalus Raplamaa hajaasustusega piirkondades ning on teada, et sideettevõtjad seda ärilistel alustel ehitama ei hakka,» ütles Raplamaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Margus Jaanson.

Läänemaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Deiw Rahumägi märkis, et Läänemaa on hõredalt asutatud maakond, kus elavad ja tegutsevad toimekad inimesed ja ettevõtted. «Selleks, et Läänemaa elanikud ja ettevõtted saaksid osa kõikidest infoühiskonna hüvedest, peab valguskaabel jõudma tulevikus igasse Läänemaa majja,» lisas ta.

Digikonna projekti teostava Topest OÜ esindaja Olav Harjo sõnul tuleb aktiivselt panustada maa ja linna vahel oleva digilõhe hävitamisse.

«Ei saa jääda ootama ja lootma, et sideettevõtjad ehk kunagi tulevad ja missioonitundest ühendavad maapiirkondade majad kaasaegsete ühendustega. Seda ei juhtu, kuna see ei ole neile majanduslikult tasuv. Ainult riigi ja omavalitsuste toel ning aktiivsete inimeste kaasamisel on võimalik viia valguskaabliühendused maapiirkonnas olevate majadeni,» ütles Harjo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles