Terroriaktid tõukavad Euroopat politseiriigi suunas (1)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vera Jourova
Vera Jourova Foto: STRINGER/REUTERS

Euroopa Liit tahab anda liikmesriikide õiguskaitseorganitele õiguse saada otse tehnoloogiaettevõtetelt ja sotsiaalvõrgustikelt andmeid kasutajate tegevuse kohta – seda isegi juhul, kui need on talletatud teiste liikmeriikide andmebaasides.

Reutersi hinnangul on tehnoloogiaettevõtted sattunud islamistlike terrorirünnakute kiiluvees  suure surve alla jagada politseiga rohkem andmeid oma klientide kohta, samas kui õiguskaitseorganid pole rahul aeglase asjade käiguga juhul, kui andmed paiknevad mõnes teises riigis.

Seetõttu pakub Euroopa Komisjon täna ELi ministritele välja kolm võimalust, kuidas olukorda võiks tulevikus õiguslikult reguleerida. Neist üks annab politseile õiguse, kopeerida vajalikke andmeid otse pilveteenustest, ütles õigusvolinik Vera Jourova Reutersile.

«Olen kindel, et hiljutiste terrorirünnakute ja Euroopa vastu suunatud ohtude valguses leiab see mõistmist ka nende riikide ministrite poolt, kus terrorirünnakuid pole toimunud,» ütles Jourova.

Seega saab näiteks Kreeka politsei õiguse ilma Eesti ametivõimude poole pöördumata küsida eestlaste veebis käitumise andmeid otse Telialt või Starmanilt.

Microsoft on võitnud kohtus USA justiitsvõime, kes nõudsid talt e-kirjade väljastamist Iirimaal asuvatest serveritest, kuid ettevõte keeldus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles