Homsest kaovad Euroopa Liidus rändlustasud, eestlastele ka... peaaegu

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiiltelefon iPhone.
Mobiiltelefon iPhone. Foto: Eero Vabamägi

Ametlikult ei tohi Euroopa Liidu operaatorid alates homsest enam klientidelt kasseerida rändlustasusid, kuid teiste seas on ka Eesti telekomiettevõtted küsinud nende osaliseks säilitamiseks eriloa.

Ajaloolise päeva eel tegid ühisavalduse lausa Euroopa parlamendi president Antonio Tajani, Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja eesistujariigi Malta peaminister Joseph Muscat.

«Euroopa Liidu olemust iseloomustab inimeste kokkuviimine ja nende elu kergemaks tegemine. Rändlustasude kadumine on tõeline Euroopa edulugu,» seisab nende avalduses. «Rändlustasude kaotamine on Euroopa Liidu üks suuremaid ja käegakatsutavamaid kordaminekuid.»

Nad väidavad oma pöördumises, et nüüdsest alates saavad Euroopa Liidus reisivad kodanikud helistada, saata sõnumeid ja ühendada oma mobiilsideseadmeid andmevõrku samasuguse tasu eest, nagu nad maksavad koduriigis. «Nüüd on rändlustasud minevik. Homsest alates jääb võrguühenduse hind ELis reisides koduse hinnaga samaks,» kinnitavad nad.

Paraku peitub hüüdlausetes Põhjamaade jaoks vaid poolik tõde. Nimelt lepiti liikmesriikide mobiilioperaatorite vahel kokku mobiilse andmeside niivõrd kõrge hulgihind, et see ületab mitu korda näiteks Eestis klientidele pakutava interneti jaehinna. See tähendab, et operaatoritel tuleks hakata välismaal viibijate mobiilse interneti kasutamise eest peale maksma.

Seega ei jäänud meie mobiilioperaatoritel muud üle, kui piirata rändlustasuvaba interneti mahtusid, tõsta mitterändavate kodutarbijate hinda või jätta tööle paketid, milles rändlustasuvaba internetti ei sisaldu.

Millised rändlustasuvaba internetti sisaldavad paketid Eestis kehtima hakkavad, saab vaadata sellest tabelist.

«Operaatoritel on olnud kaks aastat aega, et valmistuda rändlustasude kadumiseks, ning me oleme kindlad, et nad kasutavad uutest reeglitest tulenevaid võimalusi oma klientidele kasulikul moel,» seisab aga kolme eeltoodu ühisavalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles