Eesti ootab nüüd Gruusialt rohkem tegusid

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol Gruusia asejustiitsminister Giorgi Pataridze asetamas pusletükki Gruusia andmevahetust illustreerivasse pilti
Fotol Gruusia asejustiitsminister Giorgi Pataridze asetamas pusletükki Gruusia andmevahetust illustreerivasse pilti Foto: EGA

Eesti aitas enam kui miljon eurot maksma läinud projekti raames täiendada Gruusia seadusandlust ja e-valitsemise teadmisi ning ootab nüüd, et tehtu paberilt reaalsusesse jõuaks.

«Võiks öelda, et seadusandluse kooskõlla viimine elavdab kindlasti e-riigi arendamist Gruusias, nüüd on neil vaja teha vaid rohkem tegusid, et ka reaalsed arengud järele tuua. Nii mitmedki head plaanid, nagu e-valimine või ettevõtetele suunatud e-teenuste keskus ja portaal, jäid kahjuks ja meist sõltumata asjaolude kiuste paberile,» kommenteeris 21 kuud kestnud projekti Eesti-poolseks eestvedajaks olnud E-riigi Akadeemia (EGA) kommunikatsioonijuht Anu Vahtra-Hellat.

Projekti rahastas Euroopa Liit, see kandis nime «Gruusia e-valitsemise tugevdamine» ning selle käigus nõustasid 52 eksperti kokku 150 lähetuse käigus enam kui 620 päeva Gruusia e-valitsemise edendajaid. Gruusia kolleege käisid nõustamas Eesti ja Itaalia eksperdid koos ekspertidega Austriast, Saksast,  Poolast, Inglismaalt, Taanist ja Lätist.

Lisaks läbisid Gruusia andmevahetuse agentuuri töötajad 5 e-valitsemise koolitust Eestis, Hollandis ja Itaalias ning korraldati mitu teist koolitust.

«Loodan, et koostöös väljatöötatud visioonid ettevõtteid toetavatest e-teenustest ja e-hääletusest peagi teoks saavad,» ütles projekti nõunik Ivar Tallo.

ELi koostöö juht Gruusias Vincent Rey sõnul võeti projekti tulemusel Gruusias vastu digitaalallkirja seadus ja elektroonilistes tehingutes kasutatava elektroonilise tuvastamise ja usaldusteenuste seadusandlus (eIDAS).

Projekti juhtpartneriks oli E-riigi Akadeemia (Eestist) ning partneriteks Eesti Riigikantselei ja Itaalia IKT Konsortsium CSI-Piemonte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles