USA ajaloo rängim andmeleke: paljastusid 200 miljoni valija isikuandmed (4)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lipp
USA lipp Foto: Anthony Behar/Anthony Behar/Sipa USA

USA-d tabas ajaloo suurim delikaatsete andmete leke, kui peaaegu 200 miljoni USA valija isikuandmed ja poliitilised eelistused lekkisid internetti.

Juhtumi põhjustas Vabariiklaste Rahvusliku Komitee lepingupartneriks olev turundusfirma eksimus. Veebi jõudnud andmete mahuks oli 1,1 terabaiti ning see sisaldas ligi 62 protsendi ameeriklaste sünniaegu, koduseid aadresse, religioosset kuuluvust, rahvust, telefoninumbreid ja poliitilisi valikuid, kirjutab BBC.

Andmed said avalikuks avalikult ligipääsetaval serveril Amazoni pilvteeenuses ning seda kõigile neile, kes teadsid täpset aadressi.

Tohutu andmelekke avastas möödunud nädalal küberturvalisuse ettevõtte UpGuard analüütik Chris Vickery.

Tema andmeil paistab info olevat andmebaasi jõudnud erinevatest allikatest  - alates sotsiaalvõrgustiku Reddit postitustest ja lõpetades komiteega, mis Vabariikliku partei jaoks raha kogus.

Andmed olid salvestatud serverile, mille omanik on Deep Root Analytics. Viimati uuendati neid jaanuaris päeval, mil Donald Trump presidendiametisse nimetati.

«Võtame täie vastutuse olukorra ees. Seni kogutud andmete põhjal ei usu me, et meie süsteemidesse oleks sisse häkitud,» ütles Deep Root Analyticso asutaja Alex Lundry. «Kohe, kui sündmusele meie tähelepanu juhiti, uuendasime juurdepääsusätteid ja protokolle, et vältida edasist juurdepääsu».

Kuigi on laialdaselt teada, et parteid koguvad valijate kohta rutiinselt andmeid, on tegemist valijaandmete suurima lekkega USA ajaloos.  

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles