Google on Euroopa Liidul jälle hambus, tulemas on uued miljarditrahvid (1)

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google endine peakorter Pekingis.
Google endine peakorter Pekingis. Foto: Jason Lee / Reuters

Google hiljutine miljarditesse ulatuv hiigeltrahv seoses otsingumootori tulemuste mõjutamisega ei paista rahuldavat Euroopa Komisjoni konkurentsiametnikke, kes uurivad nüüd Androidi ja tahavad määrata uued rekordtrahvid.   

Euroopa Komisjon on üles seadnud ekspertide paneeli, kelle tööks on uurida Androidi operatsioonisüsteemi ja anda iseseisev hinnang sellele, kas süsteem annab Google'ile teiste mobiilirakenduste tegijate ees eelise.

Kui Google peaks taas süüdi jääma, siis ootab neid tõenäoliselt veel suurem trahv kui hiljutine 2,4 miljardit eurot. Karmi mainega Euroopa Liidu konkurentsivolinik Margrethe Vestager on nimetanud 2017. aastat «G-aastaks», kus ta võtab tehnoloogiahiiglase tangide vahele. 

Google ise on Euroopa Liitu tugevalt kritiseerinud, sõnades, et nad takistavad odava mobiilitarkvara kättesaadavust. EL süüdistab omalt poolt Androidi loojat konkurentsi maha surumises, sest Androidi kasutavad mobiilitootjad peavad näiteks telefonidesse paigaldama mitmed Google rakendused nagu Google Chrome ja Google Search. 

Veel eelmisel kuul trahvis Euroopa Liit Google'it 2,4 miljardi euroga, sest tehnoloogiahiiglane on mõjutanud oma otsingumootori tulemusi nii, et need juhataks kliente rohkem nende endi e-müügikanalite juurde.

Google on pakkunud oma ostuteenust 2008. aastast saadik ja on EU ametnike sõnul saanud otsingumootoris alati eelistatud tähelepanu. Konkurendid ilmuvad sageli alles kusagil neljandal leheküljel, tõmmates neilt eemale tohutult suure arvu klikke, sest 95 protsenti kõigist klikkidest tulevad esilehelt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles