Video: idufirma muudab potitaimed elusateks öölampideks

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taim ja lamp kaks ühes
Taim ja lamp kaks ühes Foto: Living Light

Hollandi tootedisainer Ermi van Oers loob toodet nimega Living Light, mis asub tootma valgustitena käituvaid taimi, või teistpidi vaadates: taimedena käituvaid valgusteid. Igal juhul on tegemist valgusandjatega, mis saavad toidet pinnases peituvate bakterite toodetud elektrist.

Töötab süsteem järgmiselt. Fotosünteesi käigus vabastavad taimed mulda orgaanilisi ühendeid. See protsess ajendab pinnas olevaid baktereid genereerima elektrone ja prootoneid, mida saab seejärel kasutada sarnaselt tavakäibes olevate akudega, kirjutab The Next Web.

Toote prototüüpimise käigus on muu hulgas selgunud, et mida tervem on taim, seda rohkem energiat ta toodab. Kui taime eest hästi hoolt kanda võib ta toota kuni 0,1 mW energiat. See on piisav näiteks öölambi tarvis, kuid kindlasti mitte kogu toa valgustamiseks.

Van Oers teeb koostööd taimeenergiale spetsialiseerunud Hollandi idufirmaga Plant-E ning koos proovivad nad leida viise, kuidas taimede energiatootmist veelgi kasvatada.

«Hetkel oleme toote prototüübi valmimise staadiumis. Esimene partii saab sisaldama 50 toodet ja need jõuavad kasutajateni 2018. Aasta algul,» ütles Van Oers.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles