Eestis käivitus täiesti uuel tasemel teleteenus (4)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Binge kasutamiseks televiisoris kus iganes läheb vaja vaid digiboksi ja internetti
Binge kasutamiseks televiisoris kus iganes läheb vaja vaid digiboksi ja internetti Foto: Aivar Pau
  • Veel üks alternatiiv vabalevist lahkuvate Kanal2 ja TV3 vaatamiseks
  • Esimene täisväärtuslik teleteenus, mis käib kasutajaga kõikjal kaasas

Soome telekomiettevõte Elisa käivitab täna Eestis täiesti uuel tasemel teleteenuse nimega Binge, mille peamine idee on oma kanaleid vaatamiseks kaasas kanda kus iganes Eesti piires asuvas televiisoris ja nutiseadmes.

Elisa uute teenuste juhi Kertu Kriiski sõnul pakub Binge üle õhu samasugust funktsionaalsust ja mugavust, millega klient on harjunud kaabelTV puhul - võimalust vaadata temale olulist sisu talle sobival ajal. «Binge teenuses sisaldub kuutasu sees juba kogu nutifunktsionaalsus ja rohkemgi veel,» ütles Kriisk Postimehele.

Niisiis pole Binge seotud enam inimeste füüsilise aadressiga, vaid inimese endaga. Teenuse tarbimiseks on vaja omada vaid internetti ja puldiga varustatud väikest digiboksi, mille saab ühendada ükskõik mis kuvariga.

Lisaks telekanalite otsevaatamisele saab kõiki saateid nädal aega uuesti vaadata, salvestada 1500 tunni ulatuses saateid järelvaatamiseks kuni kuueks kuuks ja panna otsepilti pausile. Lisaks on teenusesse integreeritud viited sellistesse tuntud multimeediaäppidesse nagu YouTube, Netflix ja Happykids.

Binge menüü: hetkel eetris saated
Binge menüü: hetkel eetris saated Foto: Aivar Pau

Aga ka see pole veel kõik - lisaks televiisorile saab klient endale äpi lisada ka kuni kahte mobiili või tahvlisse ja asuda sama sisu tarbima samaaegselt seal.

Kertu Kriiski sõnul oli Starmanil ZuumTV näol küll üle õhu leviv teleteenus juba olemas, kuid see ei võimalda saadete vaatamiseks sobivat aega ise valida.

Sihtrühma, kes võiks olla kasutajatestide tulemuste alusel olla Binge teenusest enim huvitatud, moodustavad tema hinnangul eelkõige linnast väljas  elavad inimesed, kellel puudub võimalus kaabeltelevisiooni kasutamiseks, kuid soovivad saada kvaliteetset teenust.

Kanaleid on lansseerimise hetkel kokku 25 ning valikus on kõik Eesti kanalid, lisaks dokumentaalkanalid, üks spordikanal, filmikanalid, lastekanalid, meelelahutus, muusika ja uudistekanalid.

Binge saatekavavaade
Binge saatekavavaade Foto: Aivar Pau

Binge kuutasu saab olema 13,99 eurot ning selles sisaldub nii kanalivalik, järelvaatamine, salvestus, TV vaatamine kahes nutiseadmes kui ka seadmerent. Tähtajalist kohustust teenusega ei kaasne. Juhul kui kliendil ei ole kodus internetiühendust, siis pakub Elisa 26,99 euro eest kuus lahendust, mille saab klient nii TV teenuse kui ka piiramatu mahuga Elisa mobiilse interneti ühenduse koos ruuteriga.

Piiratud kuumahuga internetti kindlasti selle teenuse vaatamiseks kasutada ei tohiks. Keskmiselt võib arvestada, et tunnis kasutab teenus 1GB internetti suurelt TV ekraanilt vaadates. Minimaalne interneti kiirus Binge TV kasutamiseks on seejuures 2,5Mbit/s.

Teenus kasutab adaptive streaming-tehnoloogiat, sarnaselt YouTube´iga – mida parem interneti kiirus, seda parema kvaliteediga edastatakse pilti. Seetõttu on ka mahutarbimine sõltuv interneti kvaliteedist.

Binge puhul on tegemist on koostöös Elisa Soomega loodud rahvusvahelisele turule mõeldud teenusega.

«Eesti on esimene turg, kus selle lansseerime, ent sama lahendust võiksid tulevikus kasutada ka naaberriikide TV vaatajad. Seetõttu on tegemist rahvusvahelise nimega Binge, mis inglise keeles tähendab millegi katkematut tegemist,» lisas Kriisk.

Konkurent Telia MinuTV-le

Seni on Eesti turul olnud ainult üks juhtmevaba ja nii suurele TV-ekraanile ja nutiseadmetele mõeldud nutiTV lahendus, mis võimaldas kanaleid ka järgi vaadata  - selleks on Telia teenus nimega «MinuTV Kodus». Teised üle õhu edastatavad suurele TV ekraanile mõeldud TV teenused pakkusid kliendile eeskätt vaid otsekanalite vaatamise võimalust või võimaldati salvestamist selleks eraldi juurde ostetavasse salvestusseadmesse.

Telia MinuTV teenust saab kasutada nii kodusel TV ekraanil (MinuTV Kodus) kui ka endale sobivas nutiseadmes, olgu selleks siis nutitelefon, tahvel- või sülearvuti. MinuTV kasutamiseks nutiseadmes tuleb vaid alla laadida vastav äpp ning 6 eurose kuutasu eest saab jälgida enam kui 20 telekanalit, vaadata tasuta filme ja sarju ning kasutada Salvestuse ja Lastenurga teenust. Seejuures pole oluline, millise teenusepakkuja internetiühendust klient kasutab. Kui MinuTV-ga on kodus soov näha ka TV3 ja TV6, on vajalik Telia Koduinterneti olemasolu ning teiste operaatorite internet ei sobi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles