E-residentide ettevõtted: käibemaks miljoniga miinuses, tööjõumaksu tuleb mühinal

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-residendi kaart.
E-residendi kaart. Foto: Internet

Eestlaste maailmavallutuse plaan nimega e-residentsus on enam kui kahe aastaga meile toonud peaaegu 3000 ettevõtet, mis pakuvad lisaks omanikele endile tööd veel enam kui 400 inimesele.

Maksu- ja tolliameti andmeil on e-residendid tänaseks asutanud Eestis täpsemalt 2104 äriühingut. Kui vaadata ka varem loodud äriühingud, siis selliseid ettevõtteid, kus juhatuse liikmeks on 100-protsendiliselt e-residendid, on 2893. Käibemaksukohustuslaseks on ennast registreerinud 779 uut ettevõtet.

Positiivne on seis tööjõumaksudega, neid on perioodil jaanuar 2015 kuni juuli 2017 on väljamaksete pealt tasutud 3,9 miljonit eurot. Seda siis 468 e-residendi väljamaksete pealt.

Käibemaksu miinus - riigipoolt tagasimakstud summa ületab ettevõtete tasutud käibemaksusummasid - on  aga 1,1 miljonit eurot. See on kogu tagastatud ja tasutud maksude bilanss alates aastast 2015. 

«E-residentide loodud ettevõtete käibemaksu laekumiste mõttes plussi jõudmine võtab kindlasti aega – oma ettevõttega alustavaid e-residente  tuleb järjest juurde ja alustava ettevõtte puhul ongi käibemaksu enammaksed tavapärased,» selgitas Postimehele maksu- ja tolliameti teabeosakonna talitusejuhataja Piia Viks-Binsol.

Tema sõnul omas suures osas negatiivsele käibemaksu laekumisele mõju ka asjaolu, et mitmed e-residentide loodud ettevõtted tegelevad üsna suures mahus ekspordiga. Tavapärane on ka see, et alustavad ettevõtted teevad suuremaid investeeringuid – näiteks põhivarasse ja kinnisvara soetamisse.

Rahvastikuregistri andmetel on e-residente hetkel 20 125.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles