Lohesurfarid panevad Eesti randadesse püsti ülitäpsed ilmajaamad (1)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: WindChilly

Lohesurfarite eestvõtmisel asutakse üle Eesti vee- ja purjesportlaste jaoks püsti panema ülitäpseid ilmajaamu, esimesena saadab üks selletaoline peaaegu reaalajas ilmainfot veebi Stroomi rannast.

Projekt kannab nime WindChilly ning selle taga on lisaks lohesurfarite taga veel Elisa ja 4Energia.

«Eestis on avalik online tuuleinfo saadaval väheste sadamate ja randade kohta. Kõik suured ilmaportaalid esitavad mudelprognoosi, kuid tihti ei ole see täpne ning veesportlased vajavad just teavet tuule hetke kiiruse kohta,» rääkis kümme aastat lohesurfiga tegelenud üks Windchilly  asutajatest Andre Tampõld.

Tema sõnu tegid nad alguses tuulemõõtja vaid enda tarbeks, kuid Eesti Lohesurfiliit ja 4Energia tundsid kohe suurt huvi ja pakkusid abi. «Hakkasime suuremalt mõtlema ja õnneks pani ka Elisa IoT õla alla, et tuuleinfo lõpptarbijani jõuaks,» sõnas ta.

Päikesetoitel Windchilly tuulemõõtja saadab iga minuti tagant ilmaandmeid Windchilly lehele. Elisa IoT äriarendusejuhi Märt Jõesaare sõnul on piloodina Stroomi randa üles pandud seade GSM-ühenduse kaudu online’is ja liigutab andmed serveris asuvale IoT platvormile.

Pilootprojekt kestab selle aasta oktoobrini ja seadmete proovipartii on valmimisel.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles