Pildid: Tesla Model 3 ajastu algas reedel suure peoga

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedel said oma võtmed kätte esimesed 30 Tesla Model 3 ostjat, kes olid kõik ettevõtte töötajad. Nüüd tuleb aga hakata täitma üle poole miljonini ulatuvat eeltellimuste nimekirja. 

Reedel toimunud pidulikul üritusel Tesla Fremonti tehases, Californias tutvustas ettevõtte omanik Elon Musk 35 000 dollarit maksvat ja 350-kilomeetrise sõiduulatusega Tesla Model 3 baasmudelit. Küll aga hakkab Muski sõnul saadaval olema ka pikema sõiduulatusega versioon, mis maksab 44 000 dollarit ja sõidab ühe laadimisega kuni 500 kilomeetrit.

Punase Model 3-ga lavale sõitnud Musk ütles oma kõnes, et ettevõte on loonud hetkese seisuga 50 sõidukit, millest 20 on testautod. «Nüüd ootab meid ees kuus kuud tootmispõrgut,» ütles Musk, viidates ettevõtte tootmisgraafikule. Tesla on lubanud ehitada järgmise aastaga 500 000 autot, mis on ligikaudu kuus korda suurem selle aasta tootmisest.

Kui veel aprillis oli Model 3-l 373 000 eeltellimust, siis nüüd ulatub see ettevõtte sõnul üle poole miljonini. Seega, olgugi, et auto on nüüd ametlikult müügis, ei saa ükski uus ostja Muski sõnul omale uut sõidukit enne 2018. aasta lõppu. Kui Tesla suudab aga toota ja müüa 500 000 autot aastas, siis ületavad nad peatselt vähemalt USA müüginumbritega nii BMW, Mercedese kui Lexuse.

Kas see ka tegelikult juhtub, on juba iseasi, sest Tesla Model S-i ja X-i saatsid arvukad tootmisprobleemid. Muski sõnul on Model 3 aga oma ehituselt palju lihtsam ja seega ei tohiks tekkida ka nii palju tehnilisi viperusi. Riskid on aga sellest hoolimata väga suured, sest Tesla on juba praegu pannud Model 3 alla kaks miljardit dollarit ning problemaatiline algus võib anda ettevõttele tõsise hoobi. 

Riskidest hoolimata on Muski ambitsioonikus läinud väga hästi peale investoritele, sest alates jaanuari kuust on Tesla aktsia tõusnud 54 protsenti, ületades näiteks sellised konkurendid nagu General Motors ja Ford.

Model 3-ga üritab Tesla tulla luksusautode turult (Model S, Model X) tavakasutajani, olgugi, et 35 000 dollarit (kusagil 30 000 eurot) on tavakasutajale röögata summa. Musk ise loodab massidele mõeldud elektriautoga tuua rohelisema tuleviku. 

Allikas: Reuters

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles