Eesti digiallkirjastatud dokumendid pole enam varsti turvalised ja tuleb ületembeldada (1)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrooniline isikutunnistus.
Elektrooniline isikutunnistus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) soovitab kõik olemasolevad DDOC-formaadis ja pikaajalist tõestusväärtust omavad digitaalselt allkirjastatud dokumendid üle allkirjastada – see on suuremate lepingumahtude puhul aga tasuline teenus.

«Kui Sinul või Sinu ettevõttel on enne 2014. aastat digitaalselt allkirjastatud dokumente (ddoc formaadis), tuleks need hiljemalt järgmise aasta juuliks üle tembeldada. Ajatempli lisamine viib need dokumendid vastavusse tänapäeva turvanõuetele ning tagab selle, et dokumente ei ole võimalik tulevikus muuta,» seisab ameti teates.

Kõik varasemad allkirjad ja lepingud jäävad kehtima, kuid ei pruugi RIA hinnangul «pidevalt arenevas IT-maailmas mingil hetkel olla enam 100 protsenti muukimiskindlad».

RIA eID valdkonnajuhi Margus Armi sõnul on eeltoodud 2018. aasta 1. juuli hetkel hinnanguline ja soovituslik kuupäev, mis võib muutuda vastavalt arengutele krüptograafia valdkonnas.

«Praegu ei saa öelda, et pärast seda kuupäeva oleks kohe midagi katki,» kommenteeris Margus Arm Postimehele. «Iseenesest ükski eelnevalt antud digitaalallkiri kehtetuks ei muutu, samas võib muutuda keerulisemaks ja kulukamaks nende ehtsuse kontrollimine.»

Riik on arendanud ka tööriista nimega TeRA, mis võimaldab kasutaja arvutist üles leida kõik ddoc-formaadis dokumendid ning lisab nendele dokumentidele ajatempli. See tõstab vanemate dokumentide turvalisust ja muudab need muukimiskindlateks.

Samas on TeRa tarkvara mõeldud eelkõige tavakasutajale ja väikeettevõttele, kes hoiavad oma dokumente enda arvutis. TeRa kasutamine on nii neile kui kõigile riigiasutustele tasuta ning ajatemplite eest tasub RIA.

Keskmistele ja suurettevõtetele, kes hoiavad oma dokumente erinevates infosüsteemides, on RIA tellinud TeRa käsurearakenduse. TeRa käsurearakendus ise on tasuta kasutatav, aga tasuda tuleb ajatemplite eest vastavalt tembeldamise hulgale.

«Samuti võib erasektor leida muid alternatiivseid lahendusi ddoc-failide kaitsmiseks ja pikaajalise tõestusväärtuse tagamiseks,» pakkus Margus Arm.

Üle tembeldamine ise on lihtne ja kiire. Rakendus tuleb oma arvutisse alla laadida, käima panna ning see otsib ise arvutist üles kõik vananevad digiallkirjad ning tõstab need uude, krüptograafiliselt murdmiskindlasse konteinerisse. Kõik vanad failid jäävad alles samasse kohta, kus need algselt olid ja kõrvale tekivad uued ASIC-S failid, mida saab avada DigiDoc3 rakendusega.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles