Austraaliasse reisijad ei pea varsti riiki sisenedes enam piiriametnikuga silmitsi seisma

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Sydney lennujaam Austraalias saab peagi uue reisijatuvastustehnoloogia.
Ka Sydney lennujaam Austraalias saab peagi uue reisijatuvastustehnoloogia. Foto: DAVID GRAY/REUTERS

Austraalia valitsus sõlmis 27. augustil lepingu Portugali päritolu ettevõttega Vision-Box selleks, et muuta esimesena maailmas kõigi oma rahvusvaheliste lennujaamadesse saabuvate reisijate tuvastamine kontaktivabaks.

Kolmeaastase lepingu kohaselt varustab Portugali ettevõte Austraalia rahvusvahelised lennujaamad automaatse piirikontrolli tehnoloogiga, mille järel ei lähe riiki sisenevate reisijate tuvastamiseks enam vaja piiriametnikke, vahendab lennundusuudiste portaal Aerotime.

Selleks paigaldatakse lennujaamadesse näotuvastustehnoloogial põhinevad väravad, mis aitavad Austraalia Immigratsiooni- ja Piirikontrollil riiki sisenevaid reisijad kontrollida. Enim võidavad sellest sagedased Austraaliasse reisijaid, kuivõrd nemad ei pea väravatest läbi minnes üldse oma passi näitama, piisab vaid näotuvastusest.

Austraalia valitsuse ja Vision-Boxi tehingu maksumus on 18 miljonit dollarit ehk 15,35 miljonit eurot. Selle eesmärgiks on kiirendada piiriületuse protsesside kiirust ja parandada reisikogemust lennureisijate jaoks.

Uuel tehnoloogial põhineva reisijatuvastuse pilootjaamaks saab Canberra lennujaam, kuhu Vision-Boxi seadmed pannakse püsti juba selle aasta lõpus. Kõik rahvusvahelised lennujaamad peaks saama uue tehnoloogiaga 2019. aasta keskpaigaks.

«See leping tähistab pretsedenditut murdepunkti piirikontrolli automatiseerimise ajaloos, kuna tegemist on esimese korraga maailmas, kus üks valitsus võtab kasutusele kontaktivaba teenuse, kus kasutatakse biomeetrilised autentimisvahendid,» märkis Vision-Boxi tegevjuht Miguel Leitmann.

Portugalis, Austraalis ja Kagu-Aasias (Dubais) kontoreid omav ettevõte alustas hiljuti ka New Yorgi JFK lennujaamas USAs oma kontaktivaba tuvastustehnoloogia pilootprogrammiga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles