Üks küsimus Eesti maksuametile: kuidas deklareerida bitcoin'ides saadud tulu?

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bitcoin.
Bitcoin. Foto: Vladimir Astapkovich/Sputnik

Krüptorahamakseid Eestis sisuliselt ei toimi ning teadaolevalt ei saa keegi bitcoin'ides ka palka või mis iganes muud tulu, kuid asjatundjad «ähvardavad» selle käibevahendile siiski tulevikku ning tasub ette kindlaks teha ka see, kuidas peaks krüptotulu Eesti riigile deklareerima.

AP: Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Rainer Laurits, kuidas deklareerida bitcoin'e? Ehk siis, kuidas üldse deklareerida mis iganes tehingute eest bitcoin'ides saadud summasid, kas need tuleb tulumaksu tasumiseks kuidagi eurodesse konverteerida mingi legaalse kursi alusel ja kui palju üldse viimastel aastatel krüptorahatehinguid Eesti maksuametile on deklareeritud?

RL: Saadud bitcoin'id tuleb deklareerida oma tuludeklaratsioonis ümberarvutatuna eurodeks. Tulude deklareerimiseks tuleb võtta bitcoin'i kurss, mida tehingupooled ise tehingu tegemisel kasutasid ja mis on leitav avalikest allikatest.

Kuna tuludeklaratsioon esitatakse juba eurodes, siis ei ole meil andmeid, kas ja mis summas tehingud võivad olla tehtud bitcoin'ides.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Maksu- ja tolliamet on varem oma veebilehel avaldanud, et virtuaalset valuutat käsitletakse tulumaksuseaduse (TuMS) § 15 lõike 1 tähenduses varana. Tulumaksuga maksustatakse sellisel juhul vara võõrandamisest, sh vahetamisest, saadud kasu (TuMS § 15 lg 1 ja § 37 lg 1).

Kui isiku tegevus virtuaalse valuutaga vastab TuMS § 14 lg 2 tingimustele, maksustatakse teenitud tulu ettevõtlustuluna, sh sotsiaalmaksuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles