Suur ülevaade: kui palju toovad idufirmad Eestile tegelikult kasu

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Startup Estonia

Eesti ja eestlastega seotud idufirmad on pälvinud aasta-aastalt järjest enam avalikku tähelepanu. Avaldame ülevaate, kui palju nad meie majandusele ja ühiskonnale tegelikult uusi töökohti ja maksuraha toovad. Seda kõike muidugi lisaks innovatsioonimeelsusele ja aktiivsuse süstimisele.

Esiteks töötajatest. Sihtasutuse Kredex all tegutsev töörühm Startup Estonia andmeil on idufirmadelt Eestis tööd saavate inimeste arv jätkuvalt kasvutrendis, kuid töötajate koguhulk küündib paari tuhandeni.

Kui võrrelda näiteks selle aasta esimest kahte kvartalit, siis oli kasv 200 töökohta. Esimese kvartali lõpu 2451 töötajalt kasvas see näitaja teise kvartali lõpuks 2648 töötajani.

Suurim tööandev start-up-firma on Londoni peakontori ja Eesti arenduskeskusega Transferwise, kelle palgal on Eestis 451 töötajat. Neile järgnevad Pipedrive (USA peakontor) 236, Adcash 97 ja Starship Technologies (London) 94 töötajaga. Cleveron pakub Eestis tööd 93 inimesele.

Töötajate arvu lisandumise poolest on viimase kvartali kiireimad kasvajad olulisel määral ühtimas suurimate tööandjate loeteluga: esikohal on Transferwise 54 uue töötaja värbamisega. Neile järgnevad Pipedrive (+30), Taxify (+29), Cleveron (+17), Starship Technologies (+13) ja Monese (London, +10).

Tööjõumaksud: +4

Start-up'ides töötavate inimeste arvu kiire kasv tähendab loomulikult ka makstavate tööjõumaksude suurenemist

Esimesel poolaastal maksid start-up'id riigile 16,6 miljonit eurot tööjõumakse. Eelmise aasta samal perioodil maksti tööjõumakse 12,6 miljonit, aastane kasv on seega neli miljonit.

Suurimad tööjõumaksudega panustajad on Transferwise, Pipedrive, Adcash, Zeroturnaround, Starship Technologies ja Creative Mobile. Kõige kiiremad kasvajad on siinkohal olnud Monese ja Jiffi, kes end makstavate tööjõumaksude poolest 20 suurima start-up'i hulka rebinud on.

Käive üle 100 miljoni

Mis puutub käibenumbreid, siis Eesti start-up'ide esimese poolaasta käive kokku oli 134 miljonit eurot.

Suurima käibe tegijad teises kvartalis olid Adcash (15), Zeroturnaround (8,3), Starship Technologies (6,2), Pipedrive (4,4) ja Taxify (2,7).

Kiireima käibe kasvuga start-up'id, võrreldes tänavuse aasta 1. ja 2. kvartali tulemusi, on Adcash (+3,1MEUR), Cleveron (+1,3M), Pipedrive (+0,7M), Taxify (+0,58M) ja Testlio (+0,55M).

20 suurima käibega start-up'i sekka on uute tulijatena 2. kvartalis lisandunud Cobalt Engine, Digital Sputnik, Threod Systems, Erply ja Big Data Scoring.

Investeeringud on kadunud

Peamised trendid esimesel poolaastal Eesti start-up'idesse investeerimise aktiivsusel näitavad tehingute hulga olulist kasvu: eelmise aasta sama perioodi 21 tehingult tänavuse 35 tehinguni.

Toimunud 35 tehingu keskmine suurus oli 721 000 eurot, mis on oluline langus võrreldes eelmise aasta tehingute keskmise mahuga, mis oli 2,5 miljonit.

Suurem osa selle poolaasta investeeringutest kaasati läbi kiirendifondide, kohalike ingelinvestorite või ühisrahastuse, mis näitab, et kohalik kapital on start-up'idele üha kättesaadavamaks muutumas.

Viimase kuue kuu suurimad investeeringud kaasasid Skeleton Technologies, mille saadud 15 miljonit on küll tegelikult Investeerimispanga laen. Kui rääkida «pärisinvesteeringutest», siis kaasas Zeroturnaround 3,5 miljonit, Funderbeam 2 miljonit, norrakate Nordic Automation Systems ühe miljoni ja Investly 0,7 miljonit.

Hetkeseisuga on Eesti idufirmadesse investeeritud sel aastal 25,2 miljonit eurot ning kui mitte arvestada Investeerimispangalt Skeletonile antud 15-miljonilist laenu, siis on summa vaid 10 miljonit. Möödunud aastal investeeriti meie idufirmadesse 103 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles