Minister Iva ei pea praegu vajalikuks SKAIS2 ebaõnnestumise eest kedagi vastutusele võtta (19)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva
Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva hinnangul ei ole praegu vaja sotsiaalkindlustusameti infosüsteemi  uuendamisprojekti ebaõnnestumise eest kedagi vastutusele võtta ja ka olulised muudatused on nn SKAIS2 süsteemis tema arvates õnnestunud ellu viia.

«Ma ei välista, et see hetk tuleb, kus vastutuse küsimuses peab otsuse tegema, aga ma arvan, et praegu tuleb suunata oma tähelepanu läbirääkimistel (lepingupartneri Tietoga – toim) riigi jaoks optimaalse lahenduse saamisele ja lepingu lõppemisel võimalike tehniliste riskide maandamisele,» ütles Kaia Iva Postimehele.

Kuigi seda IT-projekti pole ministri arvates mõtet nimetada teisiti kui ebaõnnestumiseks, siis selle käigus on «meeskonnal kõigele vaatamata õnnestunud olulised muutused ellu viia ja hoida ära olukord, kus oleks võinud tekkida tõrked väljamaksete tegemisel».

Iva sõnul on SKAIS2 olnud väga pikalt kestnud ja väga keerukas projekt, mille käigus on vastutavatel ametnikel ja ka ministritel sageli tulnud valida halbade ja veel halvemate variantide vahel.

«Samas tahaksin ma kantslerit (Marika Priske – toim) tunnustada, et ta on avalikkuse ees enda vastutusest väga ausalt ja otsekoheselt rääkinud. Tähele tuleb panna, et ta võttis juhtida valitsuselt saadud väga ajakriitilise ülesande,» sõnas Iva ja märkis, et tema jaoks oli novembri lõpus ametisse asudes oluline veenduda, et jaanuarist rakenduvate seadusemuudatuste maksed ja teenuste toimimise kindlus oleksid igal tagatud.

«Olen kindel, et ka kantsler on protsessi erinevates etappides pidanud silmas eelkõige seda, et inimeste toetused ja hüvitised ühelgi hetkel ohtu ei satuks,» ütles Iva. «Sotsiaalkindlustusameti juhtimise tugevdamine, infosüsteemide keskuse (TEHIK) loomine ja selle senine töö esimeste kuude jooksul annavad mulle kindlust, et infosüsteemide arendamine on võimalik suunata õigesse rööpasse.»

SKAIS2 projekti käigus on kulutatud kuus miljonit eurot ja valmis saadud neljandik töösse läinud ülesannetest. Leping arenguparteri Tietoga lõpetatakse ning nõutakse välja enam kui 800 000 euro suurune trahv. Välja tuleb kuulutada uus hange summas 10 miljonit eurot.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles