Põhja-Korea avalikustas fotod uutest võimalikest rakettidest (2)

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong Un külastamas tahkel kütusel töötavate raketimootorite tehast. Kimist vasakul ja paremal on uute rakettide diagrammid.
Kim Jong Un külastamas tahkel kütusel töötavate raketimootorite tehast. Kimist vasakul ja paremal on uute rakettide diagrammid. Foto: ?????/AP

Põhja-Korea riigimeedia avalikustas fotod, millelt on näha disaine ühest või koguni kahest uuest raketist.

Kontseptsiooni diagramme rakettidest märgati rippumas diktaator Kim Jong Uni selja taga, kui ta külastas tehast, mis valmistab tahkel kütusel töötavaid mootoreid riigi ballistilistele rakettidele, vahendab Business Insider.

Ühel piltidest (fotol paremal) on selgelt näha diagrammi raketile nimega «Pukguksong-3», mis paistab olevat kõige uuem mudel Pukguksong, ehk Polaris, seerias. Fotol vasakule jäävat diagrammi on raskem eristada, aga on teada, et see on tähistatud nimega «Hwasong» ehk Mars. Mõlema diagrammi vahel ripub Kim Jong Uni inspireeriv tsitaat.

Fotod pärinevad hommikusest Rodong Sinmun väljaandest, mis on valitseva partei ajaleht. Põhja-Korea uudisteagentuuri teatel käis Kim tehases ja kutsus töötajaid valmistama rohkem tahke kütusega töötavaid raketimootoreid ja lõhkepeasid.

Michael Duitsman, uurija massihävitusrelvade vohamise vastu võitlevast organisatsioonist Center for Non-Proliferation Studies, ütles, et esimest raketti pole kindlasti varem nähtud. «Pukguksong-3 on kindlasti uus,» arvas ta.

Rakett võib-olla disainitud startima kaitsvast konteinerist, mis lubaks seda kergemini transportida ja raskendaks asukohatuvastamist, ning lendama kaugemale kui ükski teine Põhja-Korea rakett. Tahkel kütusel töötavad raketid raskendavad ka relva ennetavat hävitamist, sest neid on võimalik kiiremini teele saata kui vedelal kütusel töötavaid rakette. Lisaks võib see anda tõuke moodsamatele allveelaevadelt raketi laskmise võimalustele.

Põhja-Korea on edukalt testinud allveelaevalt lastavaid rakette Pukguksong-1 eelmise aasta augustis. Sellele järgnes Pukguksong-2 edukas katsetus. Arvatakse, et mõlemad raketid on piisava laskekaugusega, et tabada Jaapanis asuvaid USA sõjaväebaase.

Duitsmani sõnul on piltide kvaliteedist raske aru saada, millise raketiga on vasakul pool asuval diagrammil tegemist, kuid arvas, et tõenäoliselt on tegu kas Hwasong-13 või Hwasong-11 raketiga.

«Hwasongiks» kutsub riik enamus enda rakette, kaasa arvatud ainukest mandritevahelist ballistilist raketti – Hwasong-14, mille katsetus osutus edukaks eelmisel kuul.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles