Google hakkab Youtube'is äärmusliku sisuga videoid reguleerima

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Youtube'i festival Jakartas.
Youtube'i festival Jakartas. Foto: BEAWIHARTA/REUTERS

Alates eilsest asus Google teostama karmimat järelvalvet Youtube videokeskkonnas. Lisatakse hoiatusi ja keelatakse reklaamid videotel, mis ületavad uue kehtestatud ebasobiva sisu piiri.

Youtube ei eemalda äärmusliku sisuga videoid, vaid seab neile uued piirangud vaatamise, jagamise ja raha teenimise osas. «Videote autoritele saadetakse detailne kiri, informeerimaks neid muudatustest,» sõnas Google'i emafirma Alphabeti kõneisik Bloombergile.

«Sellised videod on edaspidi vähem haaravamad ja neid saab olema raskem leida,» ütles Kent Walker, Google'i nõunik. Tema sõnul on tabatud sellega hea tasakaal sõnavabaduse ja informatsiooni ligipääsu vahel ilma, et nad reklaamiks ekstreemseid või äärmuslike arvamusi.

Uued piirangud mõjutavad eeldatavalt väikest osa videoid, sõnas ettevõttega kursis olev allikas. Youtube'i laetakse ülesse üle 400 tunni videoid minutis. Videotel, mis on märgistatud uue regulatsiooniga, on keelatud reklaamid, kommenteerimine, esitamine väljaspool Youtube'i, need ei ilmu inimestele soovitatud videote kategooriasse ja enne esitamist kuvatakse sisuhoiatus.

«Youtube ei luba reklaamida vihakõne või –sisu, mis õhutab vägivalda,» seisis Youtube'i poolt saadetud kirjas videote loojatele. Maailma suurim videoteenuse pakkuja on korduvalt tänavu muutnud oma lubatud sisu poliitikat.

Hiljuti toimunud neo-natside meeleavaldustest Charlottesville Virginias on paljud tehnikaettevõtted, nagu Google, Facebook ja Airbnb, astunud samme piiramaks enda platvorme sarnastele inimestele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles