Venemaa teatas lõpuks, kui palju Armata tanke nad tegelikult ehitavad (16)

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
T-14 Armata
T-14 Armata Foto: Pavel Golovkin/AP

Kremli lubadus ehitada 2020. aastaks 2300 uut kõrgtehnoloogilist T-14 Armata tanki jääb siiski vaid unistuseks ja selle asemel loodetakse valmis saada 100 tanki. 

«Mudelid on hetkel katsetustel,» ütles Venemaa asekaitseminister Juri Borissov Kubinkas toimunud sõjatehnika messil Army-2017. «Meil on leping sajale tankile, mis valmivad enne 2020. aastat.»

Enamus kaitseanalüütikuid on juba ammu pidanud Venemaa lubadust ehitada 2020. aastaks 2300 Armata tanki pehmelt öeldes liialdatuks, sest Kremlil pole sellisel skaalal tootmiseks ei tootmisvõimekust ega majanduslikke vahendeid. Isegi kui nad ehitaks 120 tanki aastas, siis 2300 tanki ehitamiseks kuluks umbes 20 aastat. 

Armata lahingplatvorm koosneb T-14 põhitankist, T-15 jalaväe lahingumasinast, T-16 evakueerimistankist ja veel mitmetest teistest sõjalise otstarbega masinatest. Armata platvormile plaanitakse ehitada ka 2S35 Koalitsiya-SV liikursuurtükk.

Armata on tekitanud viimastel aastatel Lääne riikide armeedele tõelist peavalu, sest suudab potentsiaalselt alistada lahinguväljal kõik teised tankid (seda eeldusel, et ta töötab). Armata hirmus lasi näiteks Saksamaa uuendanda oma Leopard 2 tankide kahureid, mis on nüüd 130-millimetrised. Samuti plaanib Saksamaa juba ka täiesti uut põhitanki. 

Kui Armata lõpuks teenistusse võetakse, võib sellest saada esimene tank, millel on mehitamata kahuritorn ja aktiivkaitse süsteemid (APS), mis vähendavad õlalt lastavate rakettide efektiivsust. Samuti on Armatal vähendatud radari ja infprapuna signatuur, uut tüüpi reaktiivsoomus ja mitmeid teised uuendused, mida ülejäänud maailma tankidel pole. 

Allikas: War is Boring

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles