Eestlased Berliini maailmamessil - mitu üllatavat nutilahendust, mida kodus kindlasti vaja läheb

Aivar Pau
, Berliin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl Õkva näitab loodud nutilahendust
Karl Õkva näitab loodud nutilahendust Foto: Aivar Pau
  • Eestlaste leiutist kasutatakse HBO saadete filmimisel ja Gordon Ramsay teleshows

Berliinis täna hommikul alanud maailma suurimal kodutehnikamessil IFA on kohal ka mitu Eesti tehnoloogiaettevõtet, teada-tuntud Click and Grow kõrval on oma stendiga väljas maailmatuntud ettevõtetele nutilahendusi arendav Wazombi Labs. 

Wazombi arendab nii tark- kui riistvara ning Saksamaale ollakse tuldud esmalt USA ettevõttele SOMA loodud targa kardinaautomaatika seadmega, mis võimaldab pea kõigi meie kodudes olevate rulookardinate automaatset üles- ja allatõstmist just sel ajal, kui me oleme selle ette määranud.

«Kui seni sai meie seadeldist juhtida mobiilirakenduse abil, siis uuendusena saab seda nüüd teha ka Amazon Alexa ja Apple’i Homekiti abil. Määrata saab nii kardina üles- ja allalaskmise aega kui ülestõstmise kõrguspunktid,» ütles Postimehele Berliinis kohalviibiv Wazombi äriarendusjuht Karl Õkva.

smartshades
smartshades Foto: Aivar Pau

Lahendus koosnebki eestlaste loodud mõõtudelt väikese karbi suurusest tõstemehhanismist ning Smartshades-nimelisest mobiilirakendusest. Karp tuleb asetada olemaoleva kardinasüsteemi alumise rattaploki asemel ning laadida saab seda ka päikesepatarei või USB-kaabli abil mobiililaadijaga – ühest laadimisest peaks piisama sõltuvalt kardina suurusest kuni 30 päeva. Päikesepatarei ise on samuti väga väike plaat, mis tuleb asetada lihtsalt aknaklaasi peale.

Eestlaste leiutise teebki maailmas eriliseks just selle võimekus ühenduda kõigi enamlevinud kardinatega. See teeb selle ka ligi kümme korda odavamaks teistest maailmas pakutavatest alternatiividest

smartshades / Aivar Pau

Ainulaadne ettevõte  - nii arendus kui tootmine Eestis

Wazombi on Eesti oludes kahtlematult ainulaadne ettevõte. Ühes majas arendatakse koos nii tarkvara kui riistvara. «See võimaldab meil klientidele pakkuda täislahendusi – tootebrändi väljamõtlemisest kuni selleni välja, et aitama masstootmise käima lükata ja sobiva tootmispartneri leida,» ütles Karl Õkva.

Ettevõttes on praegu 16 töötajat – tegemist on kombinatsiooniga tarkvaraarendajatest, elektroonika- ja mehaanikainseneridest.

Mis aga veelgi olulisem – lisaks toote väljamõtlemisele, seda ka toodetakse Eestis. Tõsi – plast tuleb Lätist, kuid kogu komplekteerimine ja väljasaatmine toimub kodumaal.

Toode on sealjuures ka Eestis täiesti müügil – stende tasub otsida näiteks Ehituse ABCst ja Decorast.

Teine toode, mida Wazombi Berliinis tutvustab, on Kinotehniku tellimusel valminud valgustuslahendus Practilite. See on mitmevärvilise LEDiga ja värinavaba fotograafia- ja videolahendus, mille värvilahendusi, valguse intensiivsus ja teravus on samuti juhitav mobiiltelefoni abil.

Practlilite
Practlilite Foto: tootja

Saab luua ka kuni kaheksast lambist loodud kombinatsioone ja muuta ühe käsuga kogu stuudio meeleolu. 

Muide, Practilite'i kasutatakse ka HBO saadete filmimisel ja Gordon Ramsay teleshows.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles