Uus võimas relv arstide käes: kaamera, mis näeb ilma röntgenita läbi inimkeha (1)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimese kops "tules"
Inimese kops "tules" Foto: Tushar Choudhary

Teadlased leiutasid kaamera, mis näeb sõna otseses mõttes ja ilma röntgeni abita läbi inimkeha ja muudab seeläbi arstide töö operatsioonide ja haiguste tuvastamisel märgatavamalt lihtsamaks, kvaliteetsemaks ja operatiivsemaks.

Täpsemalt suudab imetundlik kaamera leida inimkehas valguse algosakeste footonite allika ning eriti tõhusaks muutub selle kasutamine koostöös endoskoobi ja selle otsas oleva valgusallikaga. See suudab väga täpselt kindlaks määrata ka footonide teekonna pikkuse ja aja endoskoobi tipust kaamerani.

«Sellel on tohutu potentsiaal mitmesuguste rakenduste jaoks. Seadme asukoha tuvastamise võimekus on otsustava tähtsusega mitmete meditsiinirakenduste, kuna liigume edasi minimaalse invasiivsuse suunas haiguste ravil,» ütles BBCile Edinburghi ülikooli professor Kev Dhaliwal.

Esialgsed katsetused seadme prototüübiga näitavad, et see suudab jälgida valguspunkti läbi 20 sentimeetri paksuse kesta – naha ja teiste organite. Tavaendoskoopide kiired suudavad samuti keha läbida, kuid põrkuvad teel kudede ja elundite vastu ning seetõttu on väga keeruline kindlaks teha, kus see tegelikult asub.

Uus seade võimaldab inimkeha uurida neid voodist välja tõstmata. Projekti veavad Edinburghi ja Heriot-Watti ülikoolid.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles