Huawei mahutas ühele ruutsentimeetrile 5,5 miljonit transistorit (1)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Huawei

Hiina tehnoloogiaettevõte Huawei tutvustas möödunud nädalal Berliinis toimunud messil IFA oma uut tarkvaraprotsessorit Kirin 970, mis on ettevõtte kinnitusel eriti võimsa ja kiire tehisintelligentsiga.

«Nutitelefonide tulevikku vaadates näeme, et oleme uue, põneva ajastu künnisel. Mobiilne tehisintellekt, see võrub seadmesisene tehisintellekt pluss pilvepõhine tehisintellekt,» ütles Huawei tarbijatoodete üksuse juht Richard Yu messil.

Kirin 970 on tema sõnul esimene uute arenduste seerias, mis toovad tehisintellekti võimsa funktsionaalsuse seadmetesse ja aitavad Huaweil konkurentidest mööda minna.

Kirin 970 toimib 8-tuumalisel keskprotsessoril ja uue põlvkonna 12-tuumalisel graafikaprotsessoril. 10 nm protsessorit kasutav Kirin 970 mahutab kõigest ühele ruutsentimeetrile 5,5 miljonit transistorit.

Platvorm juurde kuulub ka spetsiifiline neurotöötlusseade - Neural Processing Unit ehk NPU.

Pilve-tehisintellekti on arendatud ja laialdaselt kasutatud juba aastaid, aga kasutajakogemusel on latentsuse, stabiilsuse ja privaatsuse osas veel arenemisruumi. Pilvepõhine tehisintellekt ja seadmesisene tehisintellekt saavad teineteist vastastikku täiendada.

Seadmesisesel tehisintellektil on väga head sensoriandmete kogumise võimalused, mis on inimeste mõistmise ja abistamise seisukohalt üliolulised. Sensorid annavad suures koguses reaalaja-andmeid, mis on stsenaariumidega defineeritud ja kohandatud vastavalt konkreetsele kasutajale. Kui neid andmeid toetavad tugeva töötlemisvõimsusega kiibid, aitab see seadmetel kasutaja ootuseid paremini mõista, tagades tõeliselt isikupärastatud ja igal ajal kättesaadavad teenused.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles