RIA eksdirektor: viinapudel on ID-kaardist palju suurem turvarisk (16)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Priisalu, TTÜ küberkaitse teadur
Jaan Priisalu, TTÜ küberkaitse teadur Foto: Eero Vabamaegi/PM/SCANPIX BALTICS

Riigi Infosüsteemi Ameti pikaaegne eksjuht ja praegune Tallinna Tehnikaülikooli teadur Jaan Priisalu peab ID-kaardi häkkimist valimisi silmas pidades mõttetult kalliks ning nimetab palju suurema ohuna valimispettusi väljaspool IT-süsteeme.

«Kui vaadata, mis hinnaga võltspasse müüakse, või siis kui võrrelda teadaolevate viinapudeli eest häälte ostmisega, siis see IT-värgi murdmine on ikka mõttetult kallis,» kommenteeris Jaan Priisalu puhkenud ID-kaardi turvaskandaali.

Tema järeltulija RIA juhi kohal Taimar Peterkop ütles teisipäeval aga, et tema avaldunud riski suurust arvestades oktoobris e-hääletamist ei korraldaks. Valimiskomisjon teda siiski kuulda ei võtnud ja e-valimised toimuvad.

Jaan Priisalu märkis veel, et kui avalikkust sellise kampaaniaga teavitatakse, siis on järelikult ohu realiseerumise võimalus olemas. Kampaania järgi tundub ohu realiseerumise võimalus täitsa olemas olevat,» sõnas ta.

Kirjelduse järgi natuke sarnane probleem oli tema hinnangul mõne aja eest Taiwanis. «Seal oli riistvara vea tõttu erinevate kaartide osad võtmetükid korduvad, mistõttu sai neid paarikaupa ära arvata, mida USA teadlased ka tegid. Eesti ID kaardi nõrkusest teadaolev info Taiwani juhtumiga täpselt ei klapi,» sõnas ta.

Jaan Priisalu sõnul ei ole ID-kaartidega seotud riske täielikult välistada põhimõtteliselt võimalik, sest me peaksime paar aastat enne kaartide väljaandmise algust kaitsma ennast teadmiste vastu, mis tulevad veel kümme aastat peale kaartide väljaandmise lõppu.

«Ehk siis - meil ei saa täna olla teadmisi, mida luuakse kümnete aastate pärast. Mulle tundub, et sarnane tõdemus kehtib ka mistahes teise asja kohta - kas üldse eksisteerib mingi asi mida päriselt välistada saab? Või on teada mingi asi, mille saab välistada?» küsis ta.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles