Ettevaatust: piiri ääres mobiili kasutamine võib kalliks maksma minna ka keset Euroopat (1)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaardirakendusi praegu kasutada ei saa.
Kaardirakendusi praegu kasutada ei saa. Foto: Marko Saarm / Sakala
  • Rändlustasud pole kadunud näiteks Monacos ja Šveitsis
  • Mobiilse interneti kvaliteet on Euroopa suurlinnades langenud

Eesti mobiilsideoperaatorid annavad teada, et piiri ääres helistamine võib kaasa tuua kopsakad arved nii Venemaa piiri ääres helistades kui ka keset Euroopat ja isegi lennukis, kuna mitte kõik selle maailmjao riigid pole kokku leppinud rändlustasude kadumises ja on oht, et telefon lülitub ise teise riigi või isegi ka satelliidivõrku.

Tele2 klienditeenindusdirektori Sirli Seliovi sõnul sagenesid suvega olukorrad, kus inimesed kasutasid välismaiseid operaatorvõrke enda teadmata. Eestis on sellised kohad peamiselt Peipsi järve ning Narva piirkond.

«Kuna Eesti mobiilioperaatorid peavad oma signaalitugevusi piirialal regulatsiooni järgi nii-öelda maha keerama, siis võib juhtuda, et telefon peab Venemaalt saabuvat sidesignaali tugevamaks ja lülitub ümber,» selgitas Seliov.

Iga taolise võrguvahetuse kohta saabub inimesele küll «Tere tulemast» stiilis teise riiki sõnum, aga inimesed tihtipeale ignoreerivad seda ja jätkavad oma tavapäraseid tegevusi teadmata, et iga kasutatud andmeside megabait võib maksta mitu eurot.

Tele2 klienditeenindusdirektori sõnul võivad sarnased olukorrad tekkida ka mujal Euroopas reisides.

«Inimesed teavad, et suvest saab Euroopa Liidus reisides internetti lisatasuta kasutada. Samas on liidu äärealadel reisides oht, et telefon valib tugevama signaali, mis ei ole ELi riigi oma,» kirjeldas Seliov.

Kõige rohkem on taolisi juhtumeid Itaalias, Prantsusmaal ja Saksamaal reisides, kui satutakse Šveitsi piiri lähistele. Sarnane olukord võib tekkida ka Lõuna-Prantsusmaal, kus ei arvestata, et Monaco ei kuulu Euroopa Liitu.

Sirli Seliovi sõnul saavad kliendid end ümberlülitumisohu eest kaitsta, keelates piiräärsetesse kohtadesse reisides seadmes ära automaatse võrguvaliku ja lülitades ise sisse manuaalse võrguvaliku. See tähendab, et seade ei vaheta ise automaatselt operaatorit, vaid kasutab ainult enda valitud võrku.

Üks ohukoht on ka internetiühenduse kasutamine kohtades, kuhu operaatorite võrgud ei levi – näiteks lennureisil, rannikust kaugel kruiisil ning on juhtumeid ka isegi Tallinna-Stockholmi laevateel. Sel juhul võib telefon ühenduda internetiga satelliitsidevõrgu kaudu, mille megabait maksab 18 eurot. Kui telefon levi ei näita, siis tasub satelliitvõrku kasutada vaid teadlikult ja kriitilise sidevajaduse puhul.

Telia: rändlus on toonud kaasa mobiilse interneti kvaliteedi languse

Telia Eesti internetilahenduste ja kõneside valdkonna teenuste juht Helve Rammul märkis, et Teliale ootamatust võrguvahetusest tingitud suurtest arvetest pole teada antud.

«Saadame alati kliendile tema välisriiki jõudes SMSi koos hinnainfoga ning informeerime klienti hindadest, mis selles riigis kehtivad.  Lisaks on Telial Šveitsis väga hea pakkumine andmeside kasutamiseks ( 0,06€/MB), mis kehtis varem ehk enne 15.06 ka Euroopa Liidu riikides. Monacos kehtib meil hetkel päevapakett 9,95€ 100MB,» ütles Rammul.

Samas lisaks ta rändluse teemal ühe uue aja tähelepaneku.

Alates 15.06 rakendus üle Euroopa Liidu teatavasti rändlusregulatsioon, mis võimaldab kõikidele Euroopa Liidu kodanikele mobiilside teenuste kasutamist kodustel tingimustel. Eriti suur muudatus on toimunud just mobiilse interneti kasutusharjumiste osas välismaal.

«Meie kogemusel võivad mahud üle Euroopa kasvada lausa 20-30 korda. Eestis oleme me harjunud väga hea andmeside kvaliteediga. Välismaal olles aga oleneb teenuse kasutamise kvaliteet selle operaatori võrgu kvaliteedist, kus rändluses mobiili kasutatakse. Ehk näiteks Soomes oleneb see Soome Telia võrgu kvaliteedist ja mitte Eesti Telia võrgu kvaliteedist,» selgitas Rammul.

Ilmselt ei ole välisoperaatorid arvestanud aga sellega, et nende võrkudes - ja seda eriti turismipiirkondades - võib koormus nii palju suureneda, seda eriti just suvekuudel. Juhtunud on see, et kliendid saavad rändluses kasutada küll ülisoodsalt mobiilset internetti, aga nii suure võrgu koormuse kasvuga pole arvestanud ei regulatsiooni koostajad kui ka operaatorid ise. 

«Investeeringud võrgu kvaliteedi parandamisesse võtavad aega ja muidugi raha. Samas saavad välisoperaatorid teiste välisriigi klientide teenindamise eest oluliselt vähem tasu (mobiilse interneti hulgihind langes 85 protsenti) kui varem ja kuna turism on sesoonne nähtus, siis ilmset ei ole paljudel operaatoritel motivatsiooni (tasuvust) vaid suveperioodiks investeeringuid teha, et välisturiste teenindada. Samuti võib Euroopa Liidu riikides võrreldes Eestiga olla juba ilma koormuse tõusuta kehvema leviga piirkondi,» lisas Rammul.

Telia soovitab kasutada seetõttu välismaal just automaatse võrguvaliku funktsiooni -siis on kindel, et telefon valib kõige parem kvaliteediga võrgu. Kui välismaal tundub, et  telefon  pendeldab eri režiimide vahel, võiks ennast lukustada näiteks 3G või 4G režiimi telefonis - siis ei tohiks edasi-tagasi režiimide vahel liikumist olla.

Elisa: on tulnud ette juhtumeid

Elisa andis teada, et juuli alguses juhtus kahel ettevõtte kliendil ELis roaming'ut kasutades olukord, kus kõne lülitus Monaco riigi piiri ääres viibides Monaco operaatori võrku ning arve oli suurem.

«Selle olukorra kordumise vältimiseks pidasime läbirääkimisi Elisa partneroperaatoriga Monacos, mille tulemusel mobiilside hinnad meie klientidele normaliseerusid ja rohkem kaebusi pole meile seejärel tulnud,» ütles ettevõtte esindaja Marika Raiski.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles