UHD, FHD jne – millist ekraani vajad sina? (1)

, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Telia

Proovime selgusele jõuda, millised ekraanid sinule kõige paremini sobiksid ja millistel eesmärkidel ekraane kasutada saab. Digitehnoloogia on meie kõigi igapäevaelus kindlalt kanda kinnitanud. Me kasutame erinevaid ekraane, et saada teavet, lahutada meelt ning olla ühenduses pere ja sõpradega. Olgu selleks nutitelefon, arvuti või televiisor – nägemine on see meel, mille kaudu ammutame suurema osa informatsioonist, kirjutab Jevgeni Nikolajev tehnoloogiaportaalist Digitark.

Turul on saadaval loetamatul hulgal seadmeid eri suuruse ja formaadiga ekraanidega. Igaühel neist on oma kasutusotstarve ja eesmärk. Kuidas aga valida endale sobivaim ekraan, kui kõikjalt vaatavad vastu OLED, AMOLED, UHD, FHD jne? Aitame selgust luua.

FHD, UHD, HD

Tänapäeval on võimalik osta nutiseadmeid, mille ekraani diagonaali pikkus võib ulatuda 3–6,5 ja enama tollini. Need ekraanid erinevad üksteisest aga oluliselt. Näiteks kui valid konkreetse formaadiga (nt HD 720p) nutitelefoni, siis on hästi näha, et väiksematel ekraanidel (tänapäeva mõistes 4–4,7 tolli) on kujutis veidi teravam kui keskmiste mõõtmetega (alates 5 tollist) ekraanidel.

Kuna mõlemad ekraanid on sama formaadiga, on neil ka samasugune resolutsioon (kujutise mõõtmed ekraanil). See tähendab, et väiksemal ekraanil asetsevad pikslid üksteise kõrval tihedamalt ja kujutis nutitelefoni ekraanil on teravam. Seepärast pöörake nutitelefoni valimisel ekraani formaadi kõrval tähelepanu ka pikslitihedusele.

Väikese pikslitihedusega seadmed sobivad neile, kelle jaoks ei ole pildi ülihea resolutsioon kõige olulisem näitaja ja kes ei soovi uue nutiseadme peale liiga palju kulutada. Selliste seadmete hulgas on praegu väga populaarsed 720p HD-ekraanid (näiteks Samsung Galaxy A3).

Nutitelefonide hulgas on kõige populaarsemad 1080p FHD-formaadis ekraaniga mudelid, mis näitavad ilmselgelt teravamat pilti kui 720p HD-mudelid. Võimalik, et üsna pea asendub HD FHD-ga ka odavama hinnaklassi nutitelefonide segmendis, nagu see on juba juhtunud televiisorite puhul. Sellele vaatamata sobivad FHD-nutitelefonid hästi fotode töötlemiseks ja mobiilse virtuaalreaalsuse kogemiseks.

Loe edasi Digitargast.

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles