Samsungi juht Baltimaades: olge valmis tehnoloogia järgmiseks suureks sammuks (4)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samsungi president Baltimaades Byunghee Choi
Samsungi president Baltimaades Byunghee Choi Foto: Marko Paloveer

Maailma ühe suurema tehnoloogiatootja Samsungi president Baltimaades Byunghee Choi leiab lühiusutluses Postimehele, et Eesti on sellele tehnohiiule ideaalne paik täiesti uute lahenduste testimiseks.

Tarbijad võiksid selle ligi 20 aastat Samsungis töötanud mehe hinnangul olla valmis aga selleks, et praegu ka kõige rutiinselt igavamad asjad meie ümber muutuvad järjest targemaks ning intelligentsemaks.

Äsja saabus info, et Samsungi mobiiliäril läheb globaalselt järjest paremini, kolmandas kvartalis oli turuosa juba 22,3 protsenti ja müüginumbrite aastane kasv 19 protsenti. Kuidas teil Eestil ja Baltimaades läheb?

Kui vaatame tagasi meie 2017. aasta äritegevusele, siis tuleb öelda, et meil läheb aastatagusega võrreldes üsna hästi.  Tarbijatoodete käibe kasv on peaaegu 10 protsenti ja me oleme peaaegu kõigis tooterühmades suurima turuosaga.  Samsung on armastatuim tehnoloogiabränd eestlaste seas ning märgatavalt on paranenud Samsungi brändilojaalsus.

Neile näitajatele tuginedes olen ma kindel, et suudame oma äri siin jätkuvalt ka järgmistel aastatel järjest paremini teha. Inimesed ostavad meie tooteid järjest rohkem ja järjest erinevamaid.

Tõsi, me tarbime järjest rohkem ja järjest «targemat» tehnoloogiat ning kahtlematult on see asunud pöördumatult muutma seda, kuidas inimesed selle tehnoloogia abil omavahel ning ka tehnikaga suhtlevad. Ka Samsung ei tooda enam ammu ainult riistvara, vaid on asunud looma oma tehisintelligentseid süsteeme. Mis meid ees ootab?

Samsungi elektroonikatööstus oli varem tõesti keskendunud riistvara tootmisele ning rääkisime tarbijale peamiselt sellest, milline on meie televiisori ekraani resolutsioon ja diagonaal. Kuid inimesed vajavad järjest enam ja enam midagi muud, nad vajavad nende elu mõistvaid seadmeid ja tarku kaaslasi, nad vajavad omavahel ka otse infot vahetavaid seadmeid – tehnoloogiakeeles tahavad inimesed tehisintelligentsi ja asjade internetti.

Me usume, et peamiseks lähiaja trendiks on meid ümbritsevate asjade konvergents – esemed meie ümber moodustavad terviklikke süsteeme, mis käivad inimestega kogu aeg kaasas ja aitavad teda pidevalt.

Seega on Samsungist saanud järjest enam ka kõrgtaseme tarkvara loov ettevõte. Meie esimene tehisintelligentne abimees Bixby on praegu näiteks kaasas meie parimate mobiiltelefonidega, kuid tuleb aeg, kui seesama abimees on sisse ehitatud ka nutiteleviisorisse ja külmkappi. Bixby abil ühendame me kõik oma tooted üheks targaks tervikuks.

Kas tõesti ootab meid ees tulevik, kus minu harjumusi, käike ja huvisid ei jälgi ja õpi ning anna nende põhjal näpunäiteid ainult mobiiltelefon, vaid ka pesumasin ja tolmuimeja?

Jah, nii on. Uued tooted ja tehnoloogiad sellised on. Näiteks meie arendatav AI kõlar. Näiliselt on see kõlar nagu kõlar ikka, aga tegelikult on see võimeline kontrollima kõiki kodus olevaid seadmeid – piisab vaid omaniku häälkäsklusest.

Olge valmis selleks, et tehisintelligentsed seadmed hakkavad üle võrgu kontrollima kõike teie kodus leiduvat, et te saate seda kõike juhtida oma hääle, mobiili,  nutikella ja tulevikus ka VR-prillidega. Alates valgustusest ja küttest ning lõpetades koduvalve ning külmkapiga. Ma loodan väga, et inimeste elu muutub sellest rikkalikumaks ja väärtust loovamaks.

Samsungi president Baltimaades Byunghee Choi
Samsungi president Baltimaades Byunghee Choi Foto: Marko Paloveer

Me usaldame tõesti järjest rohkem oma elu ja andmeid seadmete ja võrkude kätte. Mis tähendab ühtlasi seda, et keegi, kes saab ligipääsu minu mobiiltelefoni sisule, võtab tegelikult täieliku kontrolli alla suure osa minu elust – minu varast, minu delikaatsetest andmetest. Kas tehnoloogia saab minu kaitsmisega hakkama?

Ühelt poolt usaldame me muidugi Google’it ja tema Androidi tarkvarale seatud ülikõrgete turvalisuse standardite järgmist, mis meie mobiiltelefonides on. Kuid me leiame, et ka sellest pole küllalt, ning seetõttu lõime viie-kuue aasta eest oma turvaplatvormi nimega Knox, mille abil saan oma delikaatsed andmed veelgi turvalisemalt muust eraldada, peita ja luku taha panna. See kehtib ka ettevõtete turvalahenduste kohta, millega Knox suudab koos töötada.

Kui tulla tagasi Eesti ja eestlaste juurde, siis millised tarbijad me Samsungi jaoks oleme. Mida me ostame – pigem kallima või odavama seadme?

Eestlane on väga eripalgeline tarbija. Teatavasti kasutab osa siinseid elanikke ikka veel nuppudega telefone ja kardavad nutimobiilile üle minna. Samas on muljetavaldavalt suur hulk ka neid inimesi, kes eelistavad vaid tippklassi mobiilide kasutamist. Kõige enam lähevad kaubaks muidugi odavamad keskklassi seadmed.

Kui tegelikult ei ole inimeste jaoks kõige olulisem see, kui uus või kallis seade on, palju olulisemad on nende jaoks telefonide kindlad hädavajalikud omadused, mida seadmed neile pakkuda saavad. Ning selles osas on Eesti tarbija väga teadlik nõudja. Mis omakorda muudab Samsungi jaoks siinse turu väga väärtuslikuks.

Kui rääkida teist endast, siis enamik elust ja tööst tuleb veeta väljaspool kodumaad?

Samsungis olen tööl olnud ligi 20 aastat ja sellest ajast kodumaalt eemal viibinud juba peaaegu kümme aastat. Enne Baltimaadesse tulemist töötasin Indias ja USAs ning nüüd juba ligi kolm aastat siin.

Mis tüüpi inimesed me siin oleme muu maailmaga võrreldes?

Eesti on üks väga huvitav maa. Siin elab vaid veidi üle miljoni inimese ning meie vaatevinklist on turg üliväike. Kuid meie arvates on Eesti seejuures väga oluline turg. Siin proovitakse kogu aeg midagi uut, elu areneb siin väga tormiliselt, kõike proovitakse digitaliseerida.

Võtame või TTÜ Mektory – suur hulk inimesi proovib seal iga päev innovatsiooni luua. Jah, te olete väikesed, kuid huvitavad, kuna see on ideaalne koht ka meie jaoks millegi uue katsetamiseks. Meil on Eestis käimas mitu projekti täiesti uute lahenduste testimiseks – võtame näiteks eSIMiga varustatud nutikellade katsetamise või ühe proovi TV-kanali.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles